Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Illatos nyár kertben és balkonon

A nyár kétségkívül a bőség évszaka, amikor a természet általában a legszebb és legnemesebb oldalát mutatja nekünk. Ilyenkor a hosszú nappalok, s a kellemes meleg lehetőséget adnak rá, hogy örömünket leljük a növények változatosságában, hogy élvezzük a virágok színeit és illatát. Mindannyian tapasztalhattuk már milyen is az, mikor például virágzó hársfák alatt haladunk el, s a kora nyárnak ez a megkapó illata a felszabadultság és az öröm érzésével ajándékoz meg minket, még ha csak rövid időre is. Mindenki vágyik tehát rá, hogy részesüljön az illatok varázslatos élményéből, melyek ellazítanak, megnyugtatnak, s esetenként szép emlékeket hívnak elő belőlünk.
Rózsa hibrid (Rosa cv.)
Ahogyan azonban a növények külleme, úgy az illatok is igen változatosak, hisz némely illatok édesek és bódítóak, mások viszont sokkal inkább fűszeresek vagy frissítőek. Bőven válogathatunk tehát, hisz illatos kísérőink az egészen apró egynyáriak között épp úgy fellelhetők, mint a kerti évelők, vagy a virágos kúszónövények között. Ha a balkonra szeretnénk nyáron virágzó illatos növényeket telepíteni, akkor a déli és nyugati fekvésű tájolású helyeket részesítsük előnyben, hisz általában a napkedvelő, melegkedvelő virágok azok, amelyek intenzív illattal is rendelkeznek.
Illatos fülesternye (Lobularia maritima)
A kicsiny tengerparti fülesternye, az indigókék vaníliavirág, a nyári viola vagy a petúnia remek választás lehet, ha kifejezetten édes illatokra vágyunk, de ültethetünk levendulát, rozmaringot vagy hamvas cipruskát is, hisz ezek a növények kifejezetten fűszeres illattal rendelkeznek, bár csak érintésre bocsátják ki magukból az aromás illatfelhőt. A látványos rózsaszínű kahori szegfű, melyet félárnyékba is nyugodtan ültethetünk szintén bódítóan édes illattal rendelkezik, míg a citromillatú muskátlit kifejezetten friss citrus illatárt érdemes választanunk.
Méhbalzsam hibrid (Monarda cv.)
A kertben illatozó növények közül a nyárelő elképzelhetetlen a mézédes jezsámen bokra nélkül, de a kúszórózsák könnyed és a fehér liliomok bódító illata sem hiányozhat a nyári illatkavalkádból. Ha kifejezetten illatos rózsát szeretnénk ültetni, akkor mindig teltvirágú fajtát válasszunk, hisz az illóolajokat a szirmok raktározzák, így ha több a szirom, intenzívebb maga az illat is. Illatos körsétánk során nem feledkezhetünk meg a japán loncról sem, melynek nagytömegben nyíló sárga virágai szintén mézédes illatokkal ajándékoznak meg bennünket, ráadásul ez a kúszócserje árnyékos helyre is ültethető.
Japán lonc (Lonicera japonica 'Halliana')
A magas növekedésű mutatós méhbalzsam szintén értékes növény, melynek aromája intenzív bergamott illatú. Egy kicsiny fűszerkert is sok lehetőséget rejt magában, ahol a kerti kakukkfű, az izsóp vagy a kapor illata keveredhet a levegőben, nyugtató illatú levendula bokrokat pedig még a bejárat közelébe vagy a kerti pihenőhelyek mellé is ültethetünk.
Molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens)
Vétek lenne tehát megfosztani magunkat a nyár megannyi illatától, ezért jó, ha már előre gondolunk rá a kert vagy a balkon betelepítésénél, hogy az illatos fajták is helyet kapjanak. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy az időjárás is befolyásolja az illatok intenzitását, így hűvös esős nyarakon sajnos nem érvényesülnek eléggé az illatok, azonban egy balzsamos nyári estén akár már néhány tő petúnia is varázslatosan édes illattal képes elárasztani a balkont vagy a teraszt.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A