Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Közönséges Zselnicemeggy

(Prunus padus)

Eurázsia nagy részén őshonos ez a Padus avium néven is ismert díszfa, melyet többek között a zelnicemeggy, a májusfa és a gyöngyvirágfa nevekkel is illet a köznyelv. Ez a lombhullató fa akár 10-15m magasra is megnőhet, kevésbé ideális körülmények között azonban cserjeszerű marad. A zselnicemeggy egyike a tavasszal legkorábban kizöldülő és virágba boruló Prunus fajoknak, hiszen enyhe telek után akár már március végén kinyílhatnak hosszú fürtvirágzatokba tömörülő hófehér virágai. Visszás-tojásdad, fogazott szélű, hirtelen kihegyesedő levelei a virágokkal együtt fejlődnek, már a virágzáskor is közel teljesen kifejlettek. A látványos virágfürtöket a nyár folyamán borsó nagyságú, sötétbordó, már-már teljesen fekete termések követik, melyek fogyaszthatóak ugyan, de nem kifejezetten kellemes ízűek. A zöld levelű alapfaj mellett léteznek vörös levelű fajtái is, melyek rózsaszín virágokat hoznak.

Gondozása


Viszonylag könnyen nevelhető díszfa, de némileg mészkerülő, ezért ha erősen lúgos a talaj, akkor érdemes azt feljavítani ültetés előtt. Közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, de jól alkalmazkodik a kevéssé ideális körülményekhez is. Mint a Prunus nemzetségbe tartozó fajokat általában, a zselnicemeggyet is számtalan betegség és kártevő károsíthatja, de átlagos kerti körülmények között ezek ritkák. Hajtásai viszonylag rugalmatlanok, a hó súlya alatt letörhetnek.

Szaporítása


A kertészeti fajtákat többnyire szemzéssel vagy oltással szaporítják, de zölddugványról és magról is nevelhetünk új növényeket.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A