Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Örökzöld Japán Lonc

(Lonicera japonica 'Halliana')

Ezt a Kelet-Ázsiában őshonos virágot már a viktoriánus költők is csak a "május királynője"-ként emlegették szépségéért és intenzív, édes illatáért. Valóban gyönyörű ez a félárnyék kedvelő kúszónövény, amelynek íves, hosszú porzós virágai kezdetben fehérek, majd elvirágzáskor sárgává színeződnek. A tömött élénk-zöld levélzet előterében így egész nyáron egyszerre gyönyörködhetünk a fehér és sárga színű virágok zuhatagában. 3-8 cm-es levelei mind a két oldalon szőrösek és csak a leghidegebb teleken hullanak le. A hagyományos kínai orvoslás, mind a virágait, mind a szárított leveleit használta, mivel gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Virágaiból télre kékesfekete bogyós termések fejlődnek, amelyek azonban erősen mérgezőek.
A japán lonc gyors növekedésű, télálló növény, amelynek hajtásai akár 4-5m-re is felkúsznak, így kiválóan alkalmas kerítések, pergolák befuttatására, de akár laza talajtakaróként is használható.

Gondozása


Kevés gondozást igénylő növény, mely legjobban félárnyékos helyen fejlődik, de tolerálja a teljes napot is. Talajban nem válogatós, de a gyorsabb, erőteljesebb növekedés érdekében lehetőleg ültessük humuszban gazdag talajba. Vízigénye közepes, de a jól meggyökeresedett példányok tolerálják a hosszabb aszályosabb időszakokat is. A metszést kora tavasszal végezzük. Időnként megtámadhatja a lisztharmat, illetve a levéltetvek is problémát jelenthetnek.

Szaporítása


Félfás- vagy zölddugvánnyal, illetve bujtással.

Megosztás a Facebook-on
A A