Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Késő nyári pompa

A késő nyári kertek és balkonok virágainak színei kifejezetten teltek, sok bíborral, naranccsal, a sárga mély árnyalataival, melyek még az erős, aranyló napfényben is megőrzik élénkségüket, erőteljes tónusukat. Ez az időszak már nem igényel annyi munkát, így jobban ráérünk élvezni a növények bujaságát, a természet adományainak bőségét, mielőtt még az őszi hervadás megfosztaná őket káprázatos külsejüktől. Bár a szárazság és a hőség okozhat némi problémát, ha a növényeinket rendszeresen tudjuk öntözni, ez az időszak meglepően ragyogó látványt nyújthat a színek szerelmeseinek. Nyár végére a növekedés jórészt már lelassul, s a természet is lustább, kényelmesebb arcát mutatja, amikor már nem bontogatja szirmát hetente új és új virág, mely a figyelmünket követeli.
A növénykiültetések és tarka virágágyások ilyenkorra kifejezetten dúsak, meleg tónusúak, melyet kedvünk szerint fokozhatunk, ha rokonárnyalatokat vegyítünk egymással. Mivel ebben az időszakban sok nagytermetű növény díszíti a kertet, könnyű feltűnő kompozíciókat létrehoznunk, még viszonylag kevés növénnyel is. Néhány tő csüngő amaránt, kánna vagy ricinus könnyen magára vonzza a tekintetet, ahogyan a pompás titónia élénkszínű terjedelmes bokrai is. Az erőteljes kúpvirág színpompás csoportjai szépen kombinálhatók magas díszfüvekkel, mint pl. a zebrafű vagy a pampafű ívesen maghajló zöld lombozata, de magas termetű dísznapraforgókkal is teremthetünk mutatós, ugyanakkor rusztikus színfoltot.
Az alacsonyabb rézvirágok, gombvirágok, menyecskeszemek is szívderítő vidámsággal töltik meg az ágyásokat, ahogyan a narancssárga fáklyaliliomok karcsú sziluettjei is.
A nyárutó gyönyörű virágzó cserjéje a kínai selyemmirtusz is ilyenkor mutatja legszebb arcát, melynek hatalmas, orgonához hasonló virágbugái hat héten át folyamatosan nyílnak ezidőtájt, de nem feledkezhetünk meg a kerti mályvacserjéről sem, ami szintén ontja még a virágait, ha némi locsolással kedveskedünk neki.
Ez az időszak kifejezetten kedvez a fagyérzékeny mediterrán növényeknek is, hisz a leander a korallfukszia vagy az afrikai szerelemvirág szép dísze lehet a verandáknak és balkonoknak, ahogyan a parasztmuskátlik, rózsameténgek is.
Érdemes tehát úgy megterveznünk a kertünket, hogy a nyárutó bőségének és színgazdagságának részesei lehessünk, még mielőtt a hagyományos őszi virágok kerülnének túlsúlyba a napsütötte nyári napok pompája után.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A