Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fehér Fagyöngy

(Viscum album)

A fehér fagyöngy nagy hagyományú, mitikus növény, mely már évezredekkel ezelőtt megragadta az emberek képzeletét, s mind a gyógyításban, mind a különböző mágikus szertartásokban fontos szereppel bírt egész Európa szerte. Az ősi kelták, a rómaiak, a görögök, s a skandinávok mind különleges becsben tartották ezt a félélősködő, ugyanakkor hitük szerint csodatévő növényt, melyről a kereszténység előtti hitvilág legendái és a korabeli természettudósok beszámolói egyaránt tanúskodnak. Ez az örökzöld, villás ágrendszerű növény, melynek jellegzetes gömb alakú ágrendszere a tél folyamán válik láthatóvá a lombhullató fák csupasz ágai között fehér színű, áttetsző bogyókat terem, melyek decemberre beérve jellegzetes ragacsos nedvet tartalmaznak, s melyek hatóanyagai vérnyomás szabályozó, görcsoldó, nyugtató hatással is bírnak. Egyes kutatók szerint kivonatuk daganatos betegségek gyógyítására is szolgálhat, ám ezek a feltételezések még nincsenek teljes körűen igazolva. Az ősi kelták egyenesen mindent gyógyítónak vélték ezt a növényt, de használták a boszorkányok lépre csalására, a rosszakarat távoltartására is. Sokáig szokás volt az is, hogy a jegyespárok az első csókot a hűség jelképeként is számon tartott fagyöngy ágak alatt váltották.
A fagyöngy félélősködő életmódja úgy nyilvánul meg, hogy a puha szövetű fák háncsába hatolva vizet és ásványi anyagokat von ki az anyanövény ágaiból, ezzel gyengítve azok életerejét, ugyanakkor a növény csupasz, bőrszerű, hosszúkás levelei önálló fotoszintézist folytatnak. A fagyöngy bogyóinak húsa fontos táplálékul szolgál a madarak számára a téli időszakban, s tulajdonképpen így, éppen ők gondoskodnak a növény fennmaradásáról is. A növény hajtásrendszere nyárra veszi fel a jellegzetes gömb alakot, melynek madárfészekre emlékeztető zöld tömege csak lombhullás után lesz igazán szembetűnő. Érdekesség, hogy a fehér fagyöngy kétlaki növény, s termést csak nőivarú példányok hoznak. A díszítésül szedett bogyós ágak kb. 3 hétig tartják meg a frissességüket.

Szaporítása


Március-áprilisban szedjünk pár bogyót, s a húsos burkot eltávolítva helyezzük el a magvakat úgy, hogy egy kisebb sebet ejtünk a fa egy vastagabb ágán. Jó, ha tudjuk, hogy vágott virágként kapható fagyöngy legtöbbször nem alkalmas erre a célra, mivel többnyire éretlenül szüretelik. Csak olyan fát válasszunk, amelyik legalább 15 éves vagy öregebb! A biztosabb siker érdekében egyszerre több helyen is próbálkozzunk, mivel kb. csak minden 10. magból fejlődik növény. A növényeknek akár 5 évbe is telhet, míg elérik a termő kort, s hímivarú és nőivarú példányok egyaránt szükségesek ehhez.

Megosztás a Facebook-on
Santalaceae (szantálfafélék) > fehér fagyöngy
2
Fehér Fagyöngy
Viscum album

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A