Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Méhbalzsam

(Monarda)

Észak-Amerikában őshonos, kifejezetten szívós évelő növény, amely az árvacsalánfélék családjába tartozik. Nemcsak élénkpiros vagy lila színű virágaiért, hanem fűszeres, citromos illatú levelei miatt is igen népszerű. Régebben számos orvosi, gyógyászati célra is alkalmazták, elsősorban fertőtlenítő hatásáért. A méhbalzsam feltűnő, borzas virága, valamint illatos lándzsa alakú, finoman szőrözött levelei vonzzák a lepkéket, a méheket, nagyobb foltba ültetve pedig igazán élénk, egzotikus színfoltja lehet a kertnek vagy a virágágyásnak. A kifejlett növény magassága elérheti a 80-120 cm-t, szélessége pedig 45 cm-t. Virágzási ideje a nyár derekára, a nyár végére esik.

Gondozása


Szereti a jó vízáteresztő képességű homokos, agyagos talajt, s a kifejezetten napfénynek kitett helyeket. Általában ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben, de lisztharmat előfordulhat, valamint ha talaja kiszárad, akkor alsó leveleit lehullatja, és könnyen megtámadja a levélrozsda.

Szaporítása


Vethetjük magról, de tőosztással is szaporíthatjuk a tavasz folyamán. A tőosztást mindenképp előnyös elvégezni 2-4 évenként ahhoz, hogy a növény a növény közepe ne pusztuljon idővel ki.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > méhbalzsam
2
Méhbalzsam
Monarda sp.
Méhbalzsam (Monarda sp.)

Színváltozatok

Cseresznyepiros, pink, ibolyabí­bor, halványlila

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A