Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Gardénia

(Gardenia jasminoides)

A gardénia nemes és érzékeny dísznövény, melynek termesztése Kínában különösen hosszú időre nyúlik vissza. Több mint ezer éve, a Song dinasztia óta nagy becsben tartják, s mind a vadon élő, mind a duplavirágú változatot szívesen ábrázolják festményeken és porcelánokon is. Angliába a 18.sz.-ban került át ez a fás szárú örökzöld cserje, melynek igazi ékei a gyönyörű vanília illatú fehér virágok, melyek nyártól több hónapon át nyílnak, s melyek illóolaját parfüm előállításra is használják.
Trópusi származásának köszönhetően a gardénia nevelése nem egyszerű feladat a mi éghajlatunkon, hisz ez a dísznövény szereti a félárnyékos szórt fénnyel bevilágított helyeket, a magas páratartalmat és a savanyú tőzeges talajt. Míg a szubtrópusi területeken egész évben szabadon fejlődhet a kertekben, nálunk csak szobanövényként tartható.
Maga a növény kisebb méretű, bokros növekedésű fagyérzékeny cserje, melynek erőteljes középerezetű fényes bőrszerű levelei önmagukban is nagy díszítőértékkel bírnak. Virágai nagyszámú illatos sziromlevéllel rendelkeznek, melyek a kinyíláskor tejfehérek, később azonban gyakran elefántcsont színűvé változnak.
Bár őshazájában, Délkelet-Ázsiában akár 2 méter magas cserjévé is fejlődhet, szobanövényként tartva csak igen ritkán éri el az 1m-es magasságot.

Gondozása


Igen fényigényes növény, ezért csak napos, ugyanakkor a tűző naptól mentes helyeken képes jól fejlődni. A virágbimbók megjelenésekor a legérzékenyebb, s ilyenkor állandó hőmérsékletet és gondos öntözést kíván, ellenkező esetben ledobja a bimbóit. Földjét lehetőleg lágy vízzel kell öntözni, s nem szabad hagyni, hogy a földje kiszáradjon. A nyári hónapokban akár napi rendszerességgel, a téli nyugalmi időszakban ritkábban igényel öntözést, de arra mindig vigyázzunk, hogy a virágait ne érje víz. Enyhén savanyú tőzeges földbe ültessük. Kétévente február-márciusban érdemes egy picivel nagyobb cserépbe átültetni. Télen se tartsuk 16 foknál hűvösebb helyen.

Szaporítása


Hajtásdugványokkal.

Megosztás a Facebook-on
Rubiaceae (buzérfélék) > gardénia
2
Gardénia

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A