Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vaníliavirág

(Heliotropium arborescens)

A vaníliavirág Peruból származik, s édes, vaníliaszerű illatáról kapta a nevét. Apró, indigókék virágai egy-egy nagyobb sátorvirágzatban egyesülnek, s a nyár elejétől az ősz végéig nyílnak, ha megfelelő gondozásban van részük. A virágok élénk színe és bódító illata vonzza a lepkéket és a méheket. Magassága 30-60 cm, levelei tompa zöld színűek, erősen erezettek. Balkonládában erkélyünk díszeként épp olyan mutatós, mint kiültetve a kertbe. Mivel alapvetően trópusi növényről van szó, a mi kemény telünket nem viseli el, de teleltetéssel hosszabb időn át megőrizhetjük.

Gondozása


A vaníliavirágnak sok fényre, gazdag táptalajra és egyenletes vízellátásra van szüksége. A tűző nap, a pangó víz, vagy az erős szél egyaránt megviselheti, ezért ilyenkor jobb szélárnyékos, fedett helyre vinni. Ha a földje nyáron kiszárad, s a virág lekókad, gyakran csak a növény visszametszésével lehet javítani a helyzeten. Ha az elnyílt virágait rendszeresen leszedjük, azzal elősegíthetjük a további virágzást.

Szaporítása


A vaníliavirág szaporítása történhet magvetéssel vagy dugványozással is. Magvetésnél a magokat célszerű április végén elvetni akár szabadföldbe, akár cserépbe kerülnek. A fiatal hajtásokat pedig érdemes kicsit visszametszeni, mivel így elősegítjük a növény bokrosodását.

Megosztás a Facebook-on
Boraginaceae (borágófélék) > vaníliavirág
2
Vaníliavirág
Heliotropium arborescens
Vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Színváltozatok

Mélykék, indigókék, pirosas-lila, esetenként levendula vagy fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A