Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kánna

(Canna)

A kánna lágyszárú évelő dísznövény, amely azonban a mi éghajlatunkon teleltetést igényel. Az amerikai kontinens trópusi, szubtrópusi területeiről származik, ahol a humuszban gazdag erdők, mocsaras, lápos területeinek növényeként terjedt el. Erőteljes növekedésű, rizómás növény, amelyet hatalmas, érdekes, fürtben nyíló virágai, és széles, zöld, esetenként sötétbordó vagy barnás színű levelei miatt ültetnek. A levelek erezete megegyezhet az alapszínnel, de lehet attól teljesen eltérő is. Magas növekedésű példányaival gyakran találkozhatunk közparkokban, mivel nagy tömegben ültetve igen mutatós színfoltot alkot. Magassága sokszor eléri az 50-80 cm-t is, aszimmetrikus, változatos formát mutató virágai pedig jóval a levélzóna fölött nyílnak. Nem csak ágyásokban, de dézsában is jól mutat, különösen, ha több példányt ültetünk egymás mellé. Virágzása júniustól szeptemberig tart.

Gondozása


A kánna meleg és napkedvelő növény, amely tápanyagban gazdag, üde, laza szerkezetű talajban érzi jól magát. Térigénye elég nagy, ezért fajtától függően 30-60 cm távolságra ültessük őket. Az első fagyok megjelenésekor a rizómáit fel kell szedni és legalább 5-10 fokon, homokban kell azokat tárolni. Kiásásakor jobb, ha a rizómákon hagyunk némi földet is, mert ellenkező esetben könnyen kiszáradhatnak a rizómái. A fiatal növényeket általában április közepén lehet kiültetni, amikor már megjelentek rajta a kis hajtások. A fejlődési időszakban bő öntözést igényel, azonban a kifejlett példányoknak nyáron többnyire elég a természetes csapadék is. Tápoldatos öntözéssel serkenthetjük a virágzásukat.

Szaporítása


Tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával történik. A növény átteleltetett, de még fel nem osztott vaskos rizómás tövén, rendszerint több egészséges, élő rügy is található. Az ilyen tövek is jól szétoszthatók egy éles késsel, lehetőleg ott elvágva, ahol a rizóma a legvékonyabb.

Megosztás a Facebook-on
Cannaceae (rózsanádfélék) > kánna
2
Kánna
Canna
Kánna (Canna)
Rózsanád
Kána

Színváltozatok

Piros, lazacpiros, narancssárga, sárga, rózsaszín, krémfehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A