Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hívogató őszi balkonnövények - melyiket válasszam?

Bár néhány egynyári virág, mint például a begóniák vagy a kerti nebáncsvirág ez idő tájt is szépen virulnak a balkonon, itt lehet az ideje, hogy néhány kifejezetten őszi kompozíciót is készítsünk az ablakládába vagy a teraszra. Attól függően, hogy milyen növényeket részesítünk előnyben, az összeállítás tükrözheti az ősz tüzes színvilágát, a betakarítás gazdag hangulatát, ugyanakkor készíthetünk olyan kompozíciókat is, melyek a fagyos tél folyamán is díszítenek örökzöld levelükkel, színes bogyóikkal.

Korallbokor (Solanum capsicastrum)

1. KorallbokorAz alacsony termetű, fénylő narancssárga gömbökkel büszkélkedő korallbokor az ősz meleg színeit viszi a kiültetésbe, vidám hangulatot adva ezzel az ablakládáknak. A cseresznyeméretű, feltűnő, ugyanakkor mérgező bogyók jól mutatnak sötétlevelű örökzöldek mellett, de ültethetjük őket törpe krizantémok társaságába is. Ez a növény nem télálló, így a fagyok beálltával érdemes világos, hűvös helyen átteleltetni.
Díszkáposzta (Brassica oleracea var. acephala)

2. DíszkáposztaA fodros szélű lila vagy zöldes káposztafejek a betakarítás bőségét idézik, ugyanakkor díszes leveleik miatt jól illeszkednek az őszi-téli balkonládák sajátos világába is. Ez a hangulatos növény jól átvészeli a fagyos hónapokat és napos ablakban tavaszra akár érdekes formájú virágokkal is megajándékoz bennünket.
Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

3. Kúszó fajdbogyóA fajdbogyó kerekded levelei között lágyan omlanak le halványabb, majd az idő előre haladtával egyre élénkebbre színeződő piros bogyói, melyek szép kontrasztot alkothatnak merevebb külsejű balkonnövényekkel, mint például csarabbal vagy díszkáposztákkal. A növény heverő szárain csüngő hangulatos termések a téli ablakok szép díszei, melyek a hó alól is vidáman kandikálnak ki a zimankós időben. Az azonos nemzetségbe tartozó mirtuszhangához hasonlóan mészkerülő növény, savanyú földet igényel.
Krizantém (Chrysanthemum spp.)

4. KrizantémA krizantémok jellegzetes őszi virágok, melyek leginkább az indián nyár tüzes színeivel hívják fel magukra a figyelmet. Bár lombhullatók, a fagyok beálltáig bőven nyílnak rózsaszín, élénksárga, narancsos és mélyvörös virágaik, melyek a hűvösebb napok beköszöntével különösen szemkápráztatók lehetnek. Méretesebb példányai nem hiányozhatnak a bejárati lépcsők mellől, lépcsőfordulókból, napos teraszokról, ugyanakkor a törpe fajtákkal kiválóan díszíthetjük az ablakládákat is.
Kerti árvácska (Viola x wittrockiana)

5. Kerti árvácskaA kerti árvácska az ibolyafélék családjába tartozó igen kedvelt dísznövény, mely nemcsak tavasszal, de az őszi időszakban is megannyi színben árasztja el a kertészeti árudák polcait. Bár e kedves dísznövény meglehetősen törékenynek látszik, mégis jól viseli a hideg időt és a fagyokat, így az idő enyhülésével újra hoz virágokat. A jellegzetes sötét szemfolt mellett, ma már teljesen egyszínű fajtákból is válogathatunk, ami némileg friss külsőt kölcsönöz e hagyományosnak mondható balkonnövénynek.
Közönséges csarab (Calluna vulgaris)

6. Közönséges csarabA csarab örökzöld bokra kedves, rózsaszín vagy fehér színfoltot ad a ládánkba, s mivel fagytűrő növényről van szó, nem kell megválnunk tőle akkor sem, ha már igen hidegre fordul az idő. Más örökzöldekkel, például törpe növekedésű borostyánnal, vagy éppen színes bogyókat érlelő mirtuszhangával, fajdbogyóval szép összeállítást készíthetünk a segítségével. Érdemes azonban tudni, hogy ez a növény alapvetően mészkerülő, így savanyú földbe kell ültetni.
Tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata)

7. Tűzföldi mirtuszhangaEz az örökzöld törpecserje kiválóan alkalmas téli kompozíciókhoz, hisz a növény fényes szúrós levelei és színpompás almaformájú bogyói jól bírják a fagyos téli időt, a havat. A fehér, rózsaszínű vagy mályvaszínű termések tömött fürtjei üdítő díszei az ablakládáknak és jól kombinálhatók ugyancsak alacsony termetű, télálló dísznövényekkel. Fontos tudni, hogy ez a növény nagyon érzékeny a talaj kémhatására, csak erősen savas talajban életképes.
Kopasz őszirózsa (Symphyotrichum novi-belgii)

8. Kopasz őszirózsaE növény kompakt formájú, alacsony növekedésű fajtái szép díszei lehetnek az őszi ablakládáknak, akár egységesen ebből, akár más növényekkel kombinálva alakítjuk ki a kombinációt. A lilás, kékes, rózsaszínes színű virágok élénk színfoltjai egészen a fagyok beálltáig díszítenek, a tél folyamán azonban nem nyújtanak esztétikai élményt. Ez a télálló évelő szereti a napsütést, ezért ha mód van rá, ültessük déli, nyugati fekvésű ablakládába, erkélyre.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A