Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Zebrafű

(Miscanthus sinensis 'Zebrinus')

Az évelő díszfüvek kevés gondozást igénylő növények, melyek legtöbbje nyár végén és ősz elején hozza látványos kalászait. Bár ívesen kihajló hajtásaik és sokszor eléggé magas termetük miatt sok helyet igényelnek, ha elég nagy a kertünk érdemes belőlük ültetnünk akár az előkertbe, akár a kert egy másik kiemelt pontjára.
A zebrafű magas termetű csomókban növő évelő fű, melynek igazi érdekessége a nádra emlékeztető levelein keresztben futó sárgásfehér csíkozás. Ez a dekoratív élénkzöld levelű fagytűrő dísznövény mely Ázsia keleti részéről származik 1,5-2 m magasra nő, s őszre krém-fehér vagy vörösesbarna legyező alakú elágazó kalászokat fejleszt. Kifejlett állapotában eléggé terebélyes növény, ezt mindenképpen vegyük figyelembe a telepítésénél. Nehezen kezelhető meredek rézsűkre, vagy kerti tavak hátterébe ültetve is szépen mutat.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízelvezetésű laza talajt igényel. Tövét kemény teleken érdemes lombtakarással védeni. Az elszáradt töveket kinn lehet hagyni a tél folyamán, s elég csak kora tavasszal visszavágni. Tavasszal elég nehezen indul fejlődésnek, de a meleg idő beálltával gyorsan növekedésnek indul. Tőosztására a tavasz a legmegfelelőbb időpont.

Szaporítása


Magról vagy tőosztással a tavasz folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Poaceae (perjefélék) > zebrafű
2
Zebrafű
Miscanthus sinensis Zebrinus
Zebrafű (Miscanthus sinensis Zebrinus)

Színváltozatok

Zöld levelei sárgásfehérrel csíkozottak; virágzata krémfehér vagy bíbor


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A