Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Élénk színhatások az évszakok körforgásában

A növények színei sokszor meglepően élénkítő hatásúak, legyenek azok akár egy egyhangú szürke épületsor környezetében, egy dús vegetációjú természethű kert romantikus szegletében, vagy akár egy falusias stílusú kert békés nyugalmában. Sok növény kifejezetten határozott színekkel rendelkezik, mégpedig nemcsak virágaik, hanem lombjuk, csupasz vesszőik, vagy akár különleges kérgük által. Még ha a kertünk csak néhány balkonon vagy a bejárati ajtó mellett elhelyezett cserépből áll is, akkor sem kell lemondanunk a színek pezsdítő hatásáról, hisz még az apró hagymás növények vagy az egynyáriak választékából is bőven válogathatunk feltűnő megjelenésű fajtákat.
Mivel a színek hatása a kiültetésen belül a növények nagyságától is függ, a kisebb lágyszárúakból nagyobb tömegre lehet szükség ahhoz, hogy domináns szerepet játszanak, halványabb kísérőik mellett, ellentétben a nagyobb cserjékkel, melyek általában megszínesedő leveleik, vagy dús bogyótermésük által képviselik a feltűnő színeket.
A piros, vagy a pirosas-bordó, például igen uralkodó szín, mely különösen sugárzó napsütésben vonja magára a tekintetet, s ebben a térállásban nehezen alkalmazkodik a kert színsémájába. Talán nem is gondolnánk, de a tűzpiros tavaszi tulipánok mellett, a fehértarka som téli vesszői, a tűztövis tömött piros termései épp úgy ezt a dominanciát képviselik, mint a cserszömörce izzó őszi lombdísze.
Érdekes hatást kelthetnek a feketés-bordó virágú növények is, melyek főleg napsütésben elragadók fényesen sötét szirmaikkal, s melyek igen jól kombinálhatók hófehér vagy halványrózsaszín virágokkal. A selymesen csillogó szirmú "fekete" tulipánok és mályvarózsák például igazi ékei lehetnek a kertnek, ha a különleges színhatásokat részesítjük előnyben, de az alkörmös nyárra fejlődő fénylő bogyói szintén ezt a hatást erősítik.
Aki nagyobb beültethető felülettel rendelkezik, bátran ültethet nagyobb foltot élénk narancsszínű sásliliomokból, ugyanakkor a szárnyalt levelű ecetfa őszi narancsos lombja ugyanezt a színt képviseli, csak már az ősz kissé ködösebb, szelídebb fényei között. Aki csak a balkonon kertészkedhet, az narancsos bársonyvirágok sokaságával vagy a lampionvirág őszi terméseivel teremthet hasonló hangulatot. A hagyományos parasztkertek oly népszerű virága a szarkaláb nagyobb tömegben ültetve élénk kék vagy indigókék virágokkal kápráztat, s veri vissza a nyári égbolt színét, ugyanakkor a tavaszi örmény gyöngyikék és tüdővirágok kékje épp úgy elbűvölő színfoltot képvisel, ahogyan a japán mahónia nyárra beérő gyönyörű kék bogyótermése is.
Mivel a virágok szerepe csak az év egy kisebb részében érvényesül, ezért a növények kombinációját érdemes úgy alakítanunk, hogy ezek hiányában se maradjon a kert színek nélkül, hisz ezek összehangolt látványa teszi igazán élővé a kertet minden egyes évszakban.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A