Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Sudár Kankalin

(Primula elatior) VÉDETT!

Sudár kankalin és sugárkankalin néven is ismeretes ez a tavaszi virágzású évelő, mely nem csak őshonos, de védett is hazánkban. Ez a mutatós dísznövény az április folyamán hosszú tőkocsánya tetején hozza tömött ernyős virágzatát, mely kicsiny kénsárga virágokból áll. A sugárkankalin tojásdad levelekből álló tőlevélrózsát fejleszt, amelyben a levelek sok más kankalin fajhoz hasonlóan kifejezetten redős felületűek.
Megjelenésében hasonlít a tavaszi kankalinhoz (Primula veris), de utóbbinak virágai sosem nyílnak ki teljesen, ráadásul élénkebb sárga virágait narancsvörös pontok díszítik. A sudár kankalin max. 30cm-es magasságával elsősorban erdős, ligetes kertrészekbe illik, de kerti utak mentén és sziklakertekben is igen jól mutat.

Gondozása


A sudár kankalin napos, félárnyékos fekvést, humuszban gazdag, lehetőleg kissé meszes talajt igényel. Kedveli, ha földje folyamatosan kissé nyirkos marad, de fontos, hogy a talaj ne legyen túlzottan kötött és gyorsan elvezesse a többlet vizet. Viszonylag könnyen nevelhető növény, mely nem igényel sok törődést, de időnként megtámadhatják a levéltetvek, a takácsatkák csakúgy, mint a meztelencsigák.

Szaporítása


Tőosztással vagy magvetéssel. Mivel a csírázáshoz fagyra van szüksége, a magokat még a nyáron vagy ősszel kell elvetnünk.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A