Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Cserjés Pimpó

(Potentilla fruticosa)

Alacsony növésű, lombhullató, kifejezetten széles habitusú cserje, amely az egész északi félteke mérsékelt égövén honos. Sűrű ágazata miatt kiválóan alkalmas talajtakarónak csakúgy, mint nyíratlan sövénynek. Kicsiny, ötszirmú virágai gyakran olyan nagy tömegben nyílnak júniustól egészen szeptemberig, sőt akár októberig, hogy szinte befedik az egész növényt. A magasabb fajták színes cserje ágyásokba vagy szoliternek alkalmasak, míg az alacsonyabbak inkább sziklakertekbe. A leginkább elterjedt fajtája az aranysárga színű, mivel a rózsaszínű, a fehér, a vörös és narancssárga fajták sokkal érzékenyebbek, rendszerint kevesebb virágot hoznak, s tűző nap hatására színük könnyen megfakul.
Egyes botanikusok a cserjés pimpót nem a Potentilla, hanem a Dasiphora nemzetségbe sorolják, jóllehet a kertészetekben többnyire nem álltak át az új név alkalmazására.

Gondozása


A cserjés pimpó viszonylag igénytelen, szívós cserje, mely kevésbé jó minőségű talajokon is megél. Eléggé szárazságtűrő, s napon és szűrt fényben egyaránt jól érzi magát, ráadásul kártevők nemigen károsítják. Ha csökken a virágzóképessége, akkor erősen vissza kell vágni a tavaszi újrahajtás előtt. A fehér virágú fajta savasabb kémhatású talajt kedvel.

Szaporítása


Szaporítása nyári hajtásdugványozással történik.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Rosaceae (rózsafélék) > cserjés pimpó
2
Cserjés Pimpó
Potentilla fruticosa
Cserjés Pimpó (Potentilla fruticosa)

Színváltozatok

Sötét-sárga, krém-fehér, hófehér, narancssárga, rózsaszín
Kövess minket a Facebook-on is!
A A