Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Négyszögletes Ligetszépe

(Oenothera fruticosa subsp. glauca)

Észak-Amerika déli részén őshonos rövid életű évelő növény, amely a nyár folyamán egymás után hozza széles csésze alakú, 4 szirmú, vibráló sárga virágait. Bár szárai kezdetben felfelé törnek, alapvetően elterülő habitusú dísznövény, ezért szép éke lehet a sziklakerteknek vagy a rézsűknek is. Az alapfajhoz, a cserjés ligetszépéhez képest lándzsa alakú levelei jelentősen szélesebbek és kevésbé szőrözöttek. Mivel melegkedvelő, viszonylag későn hajt ki, de utána egészen a fagyokig folyamatosan virágzik. Magassága fajtától függően 30 és 90cm között mozog. Egyes változatok virágai, mint például a 'Fireworks' hibridé bimbós állapotban pirosak.

Gondozása


Lehetőség szerint napos, meleg helyre ültessük, kiváltképp mivel virágait többnyire csak napsütésben nyitja ki. Szárazságtűrő növény, mely nem igényel tápanyag dús talajt, de fontos annak jó vízáteresztő képessége. A lisztharmat, illetve a csigák és meztelencsigák időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Szaporítása magvetéssel, esetleg tavaszi vagy őszi tőosztással történhet. A magokból kikelt palántákat csak a fagyok elmúltával, május elején ültessük ki!

Megosztás a Facebook-on
Onagraceae (ligetszépefélék) > négyszögletes ligetszépe
2
Négyszögletes Ligetszépe
Oenothera fruticosa subsp. glauca
Négyszögletes Ligetszépe (Oenothera fruticosa subsp. glauca)

Színváltozatok

Sárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A