Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Mályvarózsa

(Alcea rosea)

A kerti mályvarózsa változatos színvilágú, már a magasságával is feltűnő kerti dísznövény, amely nem hiányozhatott a régi paraszti kertekből. Viszonylag nagy virágai az akár 2m-t is elérő merev száron körben nyílnak, szimpla vagy dupla szirmai aszimmetrikusak. Óriási termetük miatt főleg kerítések vagy házfalak mellé érdemes ültetni, de jól mutathat alacsonyabb egynyáriak hátteréül is. Virágzása a második évben nyár derekától szeptemberig tart. Virágszirmai gyógyító hatással rendelkeznek, ezért a szárított és kiáztatott mályvarózsa szirmok oldata köhögés és szájüregi sebek ellen használható. Szára és szárított gyökere is gyógyhatású, fontos ásványi anyagokat, antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaz.

Gondozása


Napos, száraz helyen és nem túl nedves, de mélyen megművelt talajban érzi magát a legjobban. A szelet jól viseli, de erőteljes gyökere miatt az átültetést rosszul tűri, ezért érdemes jól meggondolni, hová is ültessük. Öntözni csak igazán aszályos időszakban szükséges. A rozsdabetegségekre érzékeny.

Szaporítása


Jól szaporítható magról, s az előző évben hozott magvakat május elején lehet a szabadföldbe vetni. Mivel kétnyári növény, így érdemes minden évben vetni, ha folyamatos virágzását szeretnénk látni a kertünkben. Az előnevelt palántákat augusztusban érdemes a végleges helyükre ültetni.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A