Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pompás Varjúháj

(Sedum spectabile)

Az őszi hangulatú ágyások nélkülözhetetlen évelője a pompás varjúháj (Hylotelephium vagy Sedum spectabile), mely pillangócsalogató, tányérszerű virágaival díszíti a kerteket évről évre. Ez a bokros növekedésű, középmagas dísznövény alig igényel törődést, jól bírja a szárazságot, így olyan helyre is ültethetjük, amit nem tudunk rendszeresen gondozni, öntözni. Kőedényekben épp olyan jól boldogul, mint sziklakertekben, melyet annak köszönhet, hogy pozsgás szárában és leveleiben kiválóan raktározza a vizet.
Apró, csillag alakú virágokból álló, lapos sátorozó virágzata halvány rózsaszínű, melyből jól láthatóan kiemelkednek a porzók. A növény merev szárain húsos, ovális kékeszöld levelek találhatók. Egészen októberbe nyúlóan virágzik, s erőteljes, kissé robusztus megjelenése miatt jól illik például légiesebb díszfüvek társaságába, de kerti utak szegélyébe is ültethetjük. Magassága 40-70 cm.

Gondozása


Szárazságtűrő, igénytelen, fagytűrő évelő, mely átlagos, de jó vízáteresztő kerti talajt, napos fekvést igényel. Különösebb ápolásra nincs szükége, elég, ha tavasszal majdnem a földig visszavágjuk megkopaszodott hajtásait. A télre is a szárakon maradó megbarnult virágzat érdekes struktúrát ad a már kopár kertnek. Mivel a tavaszi állapotához képest nyár végére jóval terebélyesebbé válik, ezt vegyük figyelembe az ültetésénél. Szegényesebb, kavicsos talajba is ültethetjük. Viszonylag kártevőmentes növény, de nedvesebb körülmények között hajlamos lehet a gyökérrothadásra, s időnként megtámadhatják a levéltetvek.

Szaporítása


Tőosztással tavasszal, vagy félfás dugványokkal kora nyáron.

Megosztás a Facebook-on
A A