Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Napimádó virágok forró nyarakra

Aranysárga, bordó, narancsvörös - ha ezeket az élénk és merész színeket látjuk túlsúlyban a kertek, vagy a parkok virágágyásaiban az már biztos jele az igazi nyár beköszöntének. A tavasz és a kora nyár lágyabb pasztellszínei után a forróság beköszöntével ezek a meleg színek valósággal izzanak a verőfényes napsütésben, s a bőség és a telítettség érzetét keltik. Sok kerti virág, amely jól viseli a hőséget és csak teljes napon fejlődik igazán szépen, éppen ebben az időszakban éri el virágzásának csúcspontját, ekkor mutatja a legbujább arcát. Érdemes tehát ilyen adottságú egynyáriakat és évelőket is bőséggel ültetni a kertbe és a balkonra, hisz így viszonylag kevés gondoskodással, a legnagyobb hőség és szárazság idején sem lesz lehangoló a kertünk látványa.
A záporvirág például kifejezetten napimádó növény, melynek egy kis forróság meg sem kottyan, sőt jellemző rá, hogy aranyló sárga és élénknarancs szirmait is csak akkor nyitja ki, ha bőségesen fürdőzhet a napfény éltető sugaraiban. A tollas celózia már-már harsány virágai szintén a forró időszakban díszlenek a legszebben, s a növény élénk színű bíbor és narancs virágbugái egészen az ősz végéig megőrzik majd a színüket és elevenségüket. A hálás körömvirág úgyszintén jól bírja a tikkasztó hőséget, sárga és narancssárga virágai szinte vibrálnak a forró levegőben, a nélkül azonban, hogy a hervadás legkisebb jeleit mutatnák. A közkedvelt és népszerű pompás rézvirág is a nyár derekán van elemében, amikor akár csak a szépecske, bőven ontja bordó, sárga és skarlátvörös virágait.
Ha magasabb és látványosabb virágtömegre vágyunk, vagy olyan napkedvelő növényt keresünk, amely szoliterként is megállja a helyét, akkor is bőven van miből választanunk. Mivel szántóföldi társaihoz hasonlóan a dísznapraforgó is napkedvelő növény, jó választás lehet néhány magasabb termetű példány háttérnövényként, vagy akár kerítés mellé ültetve, hisz messzire "világító" virágaival biztos a hamisítatlan nyári hangulat. A jószagú cickafark igazi túlélő alkat, melynek nagyobb bokra és élénksárga virágtányérjai különösebb gondoskodás nélkül is életet visznek a kertbe, a töve köré ültetett levendulabokrokkal pedig érdekesebbé tehetjük kissé megszokott megjelenését. Az észak-amerikai prérikről származó kokárdavirág a narancs, a sárga és a vörös árnyalatait vonultatja fel, s nagyobb csoportba ültetve vidám nyári hangulatot termet maga körül, akárcsak a szintén napimádó kannák élénk mélyvörös és intenzív narancssárga virágai.
A meleg és intenzív színek sokszor kapcsolódnak tehát azokhoz a nyári virágokhoz, melyek a nyár zenitjén meglehetős forróság és szárazság közepette, akár soványabb talajviszonyok mellett is képesek életben maradni és viszonylag kevés gondozás mellett is dús és hosszú virágzással színesítik a nyár legmelegebb időszakát.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A