Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

A legszebb nyári hagymások

A megannyi kecses, kistermetű tavaszi hagymás mellett nyári virágzású társaik zöme karakteresebb, robusztusabb külsővel rendelkezik, azonban köztük is akadnak olyan filigránabb megjelenésűek, melyek nemcsak a kertnek lehetnek szép díszei, de akár balkonládában is nevelhetjük őket. Bár e jórészt fagyérzékeny dísznövények kínálata nem olyan bőséges, mint a tavasziaké, egy kora nyártól őszelőig átívelő képzeletbeli körsétán a régi, jól bevált "ismerősök" mellett kevésbé ismert különlegességet is felfedezhetünk, s talán alkalomadtán a nevelésükkel is megpróbálkozunk majd.
Jó, ha tudjuk, hogy a fagyérzékeny fajokat és fajtákat május közepe előtt nem érdemes kiültetnünk, azonban a fagyosszentek hideg éjjelei után már nincs mitől tartanunk. Mint a hagymásoknál általában, a nyáron nyílókat is érdemes csoportosan, véletlenszerű elhelyezésben ültetni bár a kifejezetten robusztus, magas termetű fajtákból jóval kevesebb példány is elég a lenyűgöző hatás megteremtéséhez, mint az apróbb növények esetében.

Óriás hagyma (Allium giganteum)

Óriás hagymaEz a kora nyárhoz társuló karakteres dísznövény, akár másfél méter magas szárakat is növeszt, melyen kitűnően érvényesül a hatalmas lilás-rózsaszín színű gömb alakú virágzat. Mivel levelei nem látványosak, leginkább olyan virágcsoportokba illik, ahol az alacsonyabb, dúsabb hatású virágok közül emelkednek ki a látványos és jellegzetes labdaszerű virágzatok. Hagymája télálló, így tartása nem okoz különösebb nehézséget.

Madonna-liliom (Lilium candidum)

Madonna-liliomEz a gyönyörű hagymás az idők folyamán a vidékies, otthonos hangulatú kertek nélkülözhetetlen növényévé vált, amelyet gyakran ültetnek előkertbe, rózsák közelébe. A kifejezetten magas szárakon nyíló, makulátlan fehér, kifelé forduló illatos virágok a nyár közepén nyílnak és már messziről impozáns látványt nyújtanak, annál is inkább, mivel egy száron, akár 5-10 virág is fejlődhet. Ez a hálás, ám látványos dísznövény télálló, így hagymáját télen sem kell felszednünk, elég csak a szárat visszavágnunk a virágzás elmúltával.

Kerti sáfrányfű (Crocosmia 'Lucifer')

Kerti sáfrányfűA kerti sáfrányfű különösen nagyobb csoportba ültetve nyújt igen látványos hatást, a világoszöld levéltengerből kiemelkedő élénkszínű, különleges formájú virágaival. Ez a kissé fagyérzékeny, kifejezetten napkedvelő dísznövény meleg tónusú színekben, sárgában, narancssárgában, piros pompázik, és kora őszig folyamatosan nyílik. Nagyobb konténerbe ültetve a teraszra is könnyen behozhatjuk általa a hamisítatlan déli hangulatot.

Kardvirág (Gladiolus hibridek)

KardvirágA fagyérzékeny, nagyvirágú kardvirág hibridek ma talán kevésbé örvendenek népszerűségnek, mint régebben, pedig óriási színgazdagságuk mellett kitűnő vágott virágoknak is számítanak. A büszke tartású, magas száron fejlődő megannyi virág alulról felfelé haladva fokozatosan nyílik ki, így tovább élvezhetjük a szépségét. Tavasszal érdemes szélvédett helyre ültetni a hagymagumóját, hogy a sudár virágszárak erős szél esetén se dőljenek meg.

Nagyvirágú zefírvirág (Zephyranthes carinata)

Nagyvirágú zefírvirágA hazánkban fagyérzékeny nagyvirágú zefírvirág kecses hagymás növény, mely csoportosan ültetve szép dísze lehet ablakládáknak, kisebb virágtartóknak. A viszonylag nagy, hatszirmú rózsaszínű virágok az élénk-zöld fűszerű levélzetből emelkednek ki és június-júliusban nyílnak. 20-25 cm-nél nem igen nő magasabbra, így látványosabb, ha a ládát magasabb párkányra vagy virágtartóra helyezzük el.

Pompás koronásliliom (Gloriosa superba)

Pompás koronásliliomEz a gumós, fagyérzékeny, egzotikus megjelenésű dísznövény kúszó habitussal rendelkezik, így a konténerbe ültetett hagymából kihajtott hajtásokat idővel érdemes kisebb rácsra futtatni. A nyár folyamán azután a növény folyamatosan hozza lángcsóvára emlékeztető narancsszínű vagy sötét rózsaszín virágait, melyek igen dekoratívan mutatnak a fényes lándzsa alakú levelek fölött. A növény kacsai csak akkor tudnak felkapaszkodni a támasztékra, ha annak rácsai nem vastagabbak egy ceruzánál, ezt vegyük figyelembe, amikor rácsot keresünk a növényünknek.

Illatos japánamarillisz (Lycoris squamigera)

Illatos japánamarilliszHazánkban ritkaságnak számító, ugyanakkor megbízhatóan télálló hagymás dísznövény, melyből nyár végén, kora ősszel bújnak elő a hosszú virágkocsányok, melyen rózsaszínű kecses virágok fejlődnek. A növény érdekessége, hogy mire a virágai kinyílnak, a levelei már visszahúzódnak, ezért érdemes olyan díszfüvek közelébe ültetni, melyek buja lombjukkal elfedik a növény töve körüli csupasz talajt.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A