Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Októberi Varjúháj

(Sedum sieboldii)

Mint a varjúhájak általában, az októberi varjúháj is szárazságtűrő növény, melyet annak köszönhet, hogy pozsgás levelei és szára kiválóan raktározzák a vizet. Ez a viszonylag törékeny varjúháj faj kisebb termetének és elterülő habitusának köszönhetően leginkább napos sziklakertekbe vagy kőedényekbe illik, ahol megfelelően érvényesülhet a rusztikus levélzet fölött megjelenő megannyi csillag alakú virág. A halvány rózsaszín kicsiny virágok szeptembertől egészen október végéig, november elejéig nyílnak, s így akkor adnak virágdíszt, amikor a legtöbb növény már elvirágzott. Érdekessége még ennek a könnyen nevelhető növénynek, hogy a kékeszöld árnyalatú pozsgás levelek az évszak előrehaladtával fokozatosan rózsaszínes, narancsos árnyalatot kapnak. Magassága maximum 15-20 cm.
Egyes botanikusok a Sedum nemzetséget több kisebb nemzetségre osztják, ezért az októberi varjúhájjal Hylotelephium sieboldii néven is találkozhatunk.

Gondozása


Napos fekvést, átlagos, de jó vízelvezetésű talajt igényel. Kifejezetten szárazságtűrő évelő, mely gyengébb talajokon, különösebb gondoskodás nélkül is jól fejlődik. Mivel elég nagy a térigénye, lehetőleg ne ültessük túl közel egymáshoz a töveket. Általában problémamentes növény, mely a téli hideget is jól tűri, ugyanakkor a túlzott mennyiségű téli csapadék károsíthatja.

Szaporítása


Tőosztással és dugványozással is könnyen szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
A A