Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerek Repkény

(Glechoma hederacea)

A kerek repkény egy hazánk lombhullató erdeiben is honos kistermetű évelő, melynek hatóanyagait régóta használják légzési és emésztőszervi problémák kezelésére, de nem csak gyógynövényként volt használatos, a komló elterjedése előtt kesernyés íze miatt például sör ízesítésére is használták.
Ez az árvacsalánfélék családjába tartozó lágyszárú elsősorban az üde talajú, árnyas területeket kedveli, ahol legyökerező indáival gyorsan terjed. Gyakorta elfekvő habitusú, így ideális talajtakaró szerepet tölthet be, évelő ágyásba nem ajánlott ültetni, mert kis termete ellenére könnyen elnyomja a kevésbé erőteljes növekedésű szomszédait. Csupasz, esetleg rövid szőrű szárain hosszú nyelű, vese alakú, csipkés szélű levelek fejlődnek, melyek fél-örökzöldek. A levelek hónaljában március végétől júniusig nyílnak levendulakék ajakos virágai, melyek közelről megtekintve szépek, de apró termetüknél fogva nem rendelkeznek komoly díszértékkel, jóllehet virágai a korai méhek által igencsak kedveltek. A kertészetekben elsősorban tarka levelű fajtáját ('Variegata') forgalmazzák, mely lecsüngő habitusával remekül mutat egynyári balkonláda kompozíciók részeként. Jó, ha tudjuk, hogy bár az ember számára ésszerű mennyiségben fogyasztva ártalmatlan, egyes állatok, mint például a lovak számára mérgező!

Gondozása


A kerek repkény kedveli a nyirkos, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt, de kevésbé ideális körülmények között is képes erőteljesen terjedni. Elsősorban félárnyékos helyre való, lombhullató fák, cserjék tövébe, de folyamatos vízellátás mellett napos helyen is megél. Ültetésénél vegyük figyelembe, hogy később nehéz tőle megszabadulni, még a rendszeres fűnyírást is átvészeli. Kártevők, betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Legkönnyebben tőosztással szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > kerek repkény
2
Kerek Repkény
Glechoma hederacea
Kerek Repkény (Glechoma hederacea)
Földiborostyán
Folyófű

Színváltozatok

Kékeslila

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A