Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Őszi színpompa a kertekben

Míg a néhány kései virágzású évelő az ágyásokat színesíti meg az őszi hónapokban, addig a fák lombjának és a magasba törő kúszócserjék leveleinek intenzív színe szemmagasságban élénkíti fel a teret. A meleg árnyalatú, narancssárga, bordó és sárga lombok izgalmas hatást keltenek az egyre alacsonyabb szögből rávetülő, bágyadt napsugarak fényében. Bár a kerítésekre, pergolákra felfutó kúszónövények gondos irányítást igényelhetnek, buja növekedéssel és igazi őszi színkavalkáddal hálálják meg erőfeszítéseinket. Néhány lombhullató fa és nagytermetű cserje lombja különösen szép színekben pompázik az októberi, novemberi időszakban, így érdemes ezek közül válogatnunk, ha feltűnő színfoltot szeretnénk az örökzöldek előterébe, zöld füves területre, vagy akár az előkertbe. A szeldelt levelű ecetfa, a perzsa varázsfa, a páfrányfenyő, a japán juhar, a bükk, vagy a cserszömörce például éppen ilyen látványos lombbal rendelkeznek, ráadásul helyigényük és habitusuk is igen különböző.
Mivel az ősz a termésérlelés időszaka is, jó, ha nem felejtkezünk meg a színes és érdekes formájú rusztikus terméseket érlelő cserjékről sem, melyek közül néhány kistermetű faj az őszi ablakládákban is helyet kaphat a számtalan színben pompázó krizantémok és árvácskák között.
Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)

Tapadó vadszőlőAz ősznek ez a jellegzetes kúszónövénye gyönyörű textúrát ad burgundi vörösre színeződő leveleivel és lecsüngő sötétkék terméseivel. Tapadókorongjaival könnyedén felkúszik rácsos kapukra, kerítésekre, de még kőfalakra is. Mivel igen erőteljes növekedésű, a problémás helyeken érdemes minden évben visszametszeni mielőtt túlzottan elburjánzana.
Mirigyes őszirózsa (Symphyotrichum novae-angliae)

Mirigyes őszirózsaA viszonylag magas termetű mirigyes őszirózsa sárgaközepű, élénkszínű virágai főleg nagyobb csoportba ültetve adnak látványos hatást az ágyásokban. A vidám fészkes virágok sokasága egészen októberig nyílik, s jól mutat különböző díszfüvek társaságában is. Ez a könnyen nevelhető dísznövény nagyon kedveli a napsütést, ezért ha lehet, ilyen adottságú helyre ültessük. 2-3 évente tőosztással megújítva sokáig lehet majd a kertünk lakója.
Perzsa varázsfa (Parrotia persica)

Perzsa varázsfaA perzsa varázsfa hosszú életű, magasra növő, idővel terebélyessé váló fa, melynek lombja őszre mély bíborvörösre vagy aranysárgára színeződik, s mellyel kétségtelenül igen drámai hatást kelt és egyből magára irányítja a figyelmet, bárhol is álljon.
Télálló krizantém hibridek (Chrysanthemum sp.)

Télálló krizantém hibridekA különböző télálló krizantém hibridek virágai egyaránt lehetnek kissé merev vagy kócos hatásúak is. Ezek a sok színárnyalatban fellelhető dísznövények talán a legtovább, egészen a fagyok beköszöntéig nyílnak, és kiválóan alkalmasak szegélynövénynek is. A kócos virágúak nagy tömegben ültetve szépen egészítik ki a semleges árnyalatú, lágyan ringó díszfüvek csoportjait.
Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

Kúszó fajdbogyóA fajdbogyó kerekded levelei között lágyan omlanak le halványabb, majd az idő előre haladtával egyre élénkebbre színeződő piros bogyói, melyek szép kontrasztot alkothatnak merevebb külsejű balkonnövényekkel, mint például csarabbal vagy díszkáposztákkal. A növény heverő szárain csüngő hangulatos termések a téli ablakok szép díszei, melyek a hó alól is vidáman kandikálnak ki a zimankós időben. Az azonos nemzetségbe tartozó mirtuszhangához hasonlóan mészkerülő növény, savanyú földet igényel.
Szeldelt levelű ecetfa (Rhus typhina 'Dissecta')

Szeldelt levelű ecetfaEz a terjedő tövű, kistermetű fa elsősorban különleges ágrendszerével és lágy őszi színeket idéző, hullámos szélű leveleivel díszít. Nagyon jól mutat magányosan a zöld pázsitban, de mivel alacsony termete ellenére elég nagy a térigénye, csak szabadállású területre ajánlható. Levelein kívül nyár végére beérő, rusztikus, sötétpiros torzsaterméseivel is díszít.
Tűztövis (Pyracantha sp.)

TűztövisA könnyen nevelhető, örökzöld tűztövis sötétzöld lombjából már nyár vége felé kiragyognak a narancsszínben vagy tűzpirosban pompázó mutatós terméscsoportok. Ebből a hosszú életű, hálás dísznövényből magas és kifejezetten sűrű sövény nevelhető, de ha elég ügyesek vagyunk, tetszetős formára nyírott bokrokat is kialakíthatunk belőle, melyek elegáns díszei lehetnek az előkertnek.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A