Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Évelők a balkonon

A balkonok az egynyári virágoktól lesznek igazán színesek, tarkák és mutatósak, azonban egy-egy kaspóban, virágládában nyugodtan helyet kaphat mellettük néhány tő évelő is, hisz bőven vannak olyan fajok és fajták, amik ilyen körülmények között is megélnek, sőt évről-évre virágzásukkal is gazdagítják a kreatív növény együtteseket. Nem egy közülük még a balkonon tartva is egészen hosszú életűnek bizonyulhat, ami valljuk be a költségtakarékosság tekintetében sem utolsó szempont, s ezek a hálás növények a viszonylag rövid virágzási időszak mellett karakteres leveleikkel tavasztól őszig érdekesen egészítik ki az élénk színű, hagyományosnak mondható balkonnövényeket. Legyen a hely árnyékos vagy kifejezetten napsütötte, még meglehetősen szélsőséges viszonyok közé is találhatunk megfelelő növényt, olyanokat, melyek kevés gondoskodással is beérik, és a földigényük is átlagosnak, vagy éppen csekélynek mondható. A különböző kisebb-nagyobb termetű évelőkkel ízléses mini sziklakertet éppúgy kialakíthatunk, mint zöld levelekből álló pihentető oázist. Nézzünk hát néhány példát, mely évelőkkel tehetjük változatosabbá és dúsabb hatásúvá a balkonkertünket.

Tűzgyöngyvirág (Heuchera 'Lime Marmalade', H. 'Georgia Peach')

1. Tűzgyöngyvirág hibridekA karéjos levelű tűzgyöngyvirág igazán szép lombdíszt ad, áprilistól pedig, szinte az egész szezonban virágzik hellyel-közzel. Átlagos méretű virágládában vagy cserépben mérsékelt locsolás mellett is szépen fejlődik, így akár 3-4 évig is maradandó dísze lehet a balkonoknak. Érdekessége még, hogy lombszínét tekintve igen változatos fajtákat foglal magában, így választhatunk almazöld, barackszínű, bordó, de akár vöröses levélzetűeket is. Keleti erkélyen épp úgy tartható, mint déli fekvésűn, ott legfeljebb kissé több locsolást igényel.
Angol gólyaorr (Geranium x cantabrigiense)

2. Angol gólyaorrEz a tömött habitusú évelő évről-évre megbízhatóan virágzik a félárnyékos balkonokon. A májusban nyíló megannyi rózsaszín vagy fehér virág igazán romantikus látvánnyal szolgál akár kerek formájú kaspót, akár hosszúkás ládát díszít. Előnye, hogy viszonylag kevés locsolással is beéri, csak a forró kánikulában kell rá jobban odafigyelni, ha látjuk, hogy a levelei kókadni kezdenek.
Kis meténg (Vinca minor)

3. MeténgAz alapvetően erdei hangulatot tükröző, a kertben inkább talajtakaró szerepet betöltő meténg meglepően jól mutat a balkonon is, akár a földre rakjuk, akár egy párkányra helyezve futtatjuk le. A tavasszal a kék és a lila árnyalataiban nyíló virágok elnyílása után a tömött bőrszerű levélzet is szép látnivalóval szolgál. Ez az örökzöld évelő nem igényel sok gondoskodást, és árnyékos fekvésben is szépen fejlődik.
Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

4. MetélőhagymaA metélőhagyma, vagy másképpen snidling a napos balkonok növénye, mely macskamenta, levendula mellett a mediterrán hangulatot erősíti. A rózsaszín pomponszerű virágzatok májustól nyílnak a vékony szárakon, amelyek azonban még a viharos szeleknek is ellenállnak. Ez a növény kifejezetten szereti, ha viszonylag szűk cserépbe kerül, e mellett pedig nagyon szárazságtűrő évelő.
Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana)

5. Dalmát harangvirágA törékenynek tűnő dalmát harangvirág igazán hálás balkonnövény, ami akár még novemberben, enyhébb decembereken is hoz virágot. A téli pihenő időszak után is hamar regenerálódik, így májusra általában már tele van virággal. Keleti fekvésű, félárnyékos helyen érzi jól magát, vízigénye pedig közepesnek mondható. Kerek formájú kerámia kaspóban mutat a legszebben.
Árnyliliom hibridek (Hosta cv.)

6. Árnyliliom hibridekHa dús zöld lombokkal szeretnénk élettelivé tenni egy árnyékos sarkot a balkonon, vagy szép hátteret szeretnénk adni vízifuksziáknak, kerti begóniáknak, akkor a közepes termetű árnyliliomok jó választásnak bizonyulhatnak. Ezek az évelők főleg a leveleikkel díszítenek a balkonon, így a különböző színárnyalatú, csíkozású levelű példányok kombinálásával is érdekes növénycsoportokat alkothatunk. Jó, ha kissé mélyebb cserépbe ültetjük őket, és rendszeresen, bőven öntözzük.
Alpesi őszirózsa (Aster alpinus)

7. Alpesi őszirózsaEz a viszonylag kistermetű évelő jellegzetes sziklakerti növény, melynek keskeny kanálformájú levelei közül dekoratívan emelkednek ki a feltűnő sárgaközepű lila virágok, melyek április végén, májusban nyílnak. Jól kombinálhatók lecsüngő habitusú délvirággal és kövi varjúhájjal. A pozsgásokhoz hasonlóan viszonylag szárazságtűrő, napkedvelő évelő, melynek nevelése csöppet sem nehéz feladat.
Pompás varjúháj (Sedum/Hylotelephium spectabile)

8. Pompás varjúhájBár a varjúhájak szinte kivétel nélkül mind alkalmasak rá, hogy a balkonon kaspókban, ládákban neveljük őket, a pompás varjúháj akkor lehet ideális választás, ha nagyobb, látványosabb kompozícióra vágyunk. Ez a szárazságtűrő növény méreteiben és szépségében is őszre bontakozik ki igazán, mivel augusztus végére nyílnak ki tányér alakú, pillangócsalogató rózsaszín virágzatai. Ez az évelő pozsgás lévén, magasabb termete ellenére sem igényel sok öntözést, így nyugodtan magára hagyhatjuk néhány napra.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A