Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Már most gondoljunk a tavaszi hagymásokra!

Mivel a tavasz első hírnökei között nagyon sok a hagymás növény, szinte minden kertben kitüntetett helyük van, akár kerti ágyásba, akár balkonládába ültetjük őket. Ahhoz azonban, hogy a tél elmúltával rácsodálkozhassunk ezekre az üde virágokra, már kora ősszel gondoskodnunk kell a hagymák beszerzéséről és elültetéséről.
A tavaszi hagymások hidegtűrő növények, melyek többségének kifejezetten jót tesz a téli hideg, sőt akkor virágoznak igazán szépen, ha a tél folyamán kellően fagyos időjárás uralkodott. Általában jellemző rájuk, hogy jó vízelvezetésű laza talajban érzik jól magukat, ezért, ha a kertünk talaja túlságosan kötött vagy agyagos, célszerű durva homok hozzáadásával javítani a szerkezetén. Fontos számukra a megfelelő tápanyag utánpótlás is, melyet kerti komposzt vagy szerves trágya bekeverésével biztosíthatunk a számukra, de ezt a műveletet sose közvetlenül az ültetés előtt végezzük, hanem már néhány hónappal a telepítés előtt igyekezzünk a kérdéses területet feljavítani.
A hagymák ültetését szeptemberre, október első felére érdemes időzítenünk, addig pedig alaposan át kell gondolnunk, hová, milyen színösszeállításban ültetjük a növényeket a hatalmas választékból. A legkorábban nyíló apró virágok, mint a kikeleti hóvirág, a téltemető vagy a tavaszi tőzike jól mutat virágos szőnyegként, ezért érdemes ezeket nagyobb tömegben elszórva ültetnünk. A recéshagymájú nőszirmot, a puskinvirágot, a balkáni csillagvirágot vagy a örmény gyöngyikét azonban kisebb csoportokban sziklakertekbe és balkonládákba vagy tavaszi virágzású cserjék például babarózsa aljába is ültethetjük.
A nárciszok, tulipánok vagy jácintok hagyományos virágágyások széleit keretezve épp úgy helyet kaphatnak, ahogyan kerti utak mentén is, a korai nárciszokat és krókuszokat azonban elszórtan gyepbe is telepíthetjük. Ilyenkor azonban fontos figyelembe vennünk, hogy a kérdéses területen a virágzás után kb. 6 hétig, a növények leveleinek elszáradásáig nem nyírhatunk füvet, hisz a hagyma a levelekből jut olyan tápanyagokhoz, melyet a következő évi virágzás során majd felhasználhat. Jó megoldás lehet az is, ha a tulipánok egy a fűből elkülönített ovális vagy kerek ágyásba kerülnek, melyek mellett a fű az elvirágzás után probléma nélkül lenyírható.
Gyakori kérdés a hagymások ültetése során az is, milyen mélyre ültessük a különböző méretű virághagymákat. Általános szabályként az mondható el, hogy a hagyma csúcsa feletti talaj legalább kétszerese legyen a hagyma magasságának.
A hagymás növények korai virágzásuk okán szinte bárhová telepíthetők, hisz a lobhullató fák és bokrok ekkor még nem vetnek rájuk árnyékot, ez a kérdés inkább csak a kései nagyvirágú tulipánok esetén merül inkább fel, hisz ezek a gyönyörű virágok kifejezetten napos fekvésben érzik jól magukat.
A tavaszi hagymások végtelenül sok lehetőséget kínálnak a kert vagy a balkon díszítésére, melynek valóban csak a fantáziánk szabhat határt, azonban fontos, hogy mindenképpen egészséges, ép és lehetőleg minél nagyobb hagymákat vásároljunk, hisz ez biztosítja majd, hogy a minden kertész által talán legjobban várt esemény, a hagymások virágba borulása valóban felejthetetlen élmény legyen.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A