Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szőnyegmadárbirs

(Cotoneaster dammeri)

Elterülő habitusú madárbirs faj, amely örökzöld levélzetével és élénkpiros bogyós terméseivel üde színfoltja lehet az őszi és téli kertnek. Legyökerező hajtásai, valamint kifejezetten alacsony termete miatt ideális talajtakaró feladatot láthat el bármilyen nem túl árnyékos helyen. Májustól kezdődő virágzása során viszonylag nagy számban hozza apró, fehér, sok esetben magányosan fejlődő virágait, amelyekből a késő nyár, illetve az ősz folyamán fényes bogyók fejlődnek. Erősen elágazó ágrendszerét sűrűn borítják a tojásdad, fényes, bőrszerű levelek, melyek az ősz folyamán időnként bronzos árnyalatot kapnak. Magassága ritkán haladja meg az 50cm-t.
Hazánkban a leggyakorabban ültetett változata a Saphyr Green® 'Belka', valamint a feltűnő vagy tibeti madárbirssel (C. conspicuus) alkotott, jelentősen kisebb levelű hibridjei (C. x suecicus), vagyis a 'Skogholm', illetve a 'Coral Beauty', ezek azonban magasabbra nőnek, s kevésbe elterülő a habitusuk. Időnként C. dammeri kultivárként árulják az 'Eichholz' nevű változatot is, mely azonban ténylegesen egy kúszó madárbirs (C. radicans) fajta, jóllehet nem minden botanikus tartja önálló fajnak a C. radicans-t. A szintén e fajnév alatt ismert 'Queen of Carpets' valójában egy C. procumbens kultivár.

Gondozása


Igénytelen cserje, mely jól tolerálja még a szárazabb talajokat is. Elsősorban napos, félárnyékos helyre érdemes ültetni jó vízáteresztő képességű talajba. Metszést az elhalt, illetve beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel. A levéltetvek, illetve a rózsafélékre jellemző tűzelhalás időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve félfás dugvánnyal.

Megosztás a Facebook-on
A A