Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Színpompás nyári balkonládák levéldísznövényekkel

Ámbár a balkonládák minden évszakban beültethetők, valójában mégis a nyár az igazi szezonjuk. Ilyenkor zavarba ejtően széles a kínálat az alacsony álló vagy csüngő habitusú, dúsvirágú egynyáriakból, s azt hihetnénk nincs is egyszerűbb annál, minthogy látványos, hangulatos növénykompozíciókat hozzunk létre e színpompás növények segítségével. Ennek ellenére mégis elbizonytalanodhatunk milyen színű, habitusú és igényű növényekből álljon a kiültetés, ragaszkodjunk-e a megszokott jól bevált virágokhoz, még akkor is, ha esetleg már egy kissé unalmasnak találjuk az összeállítást.
Az önmagában talán nem annyira mutatós egynyári levéldísznövényeknek igen fontos szerep juthat abban, hogy élettelibbé, ugyanakkor harmonikusabbá tegyék a színes egynyáriak kavalkádját. Semleges szürke vagy megnyugtató zöldes színárnyalatuk tompítja a harsány színű növények dominanciáját, ugyanakkor bármilyen meglepő, de fehér vagy pasztellszínű virágok társaságában is jól mutatnak. Ezek a halványabb kompozíciók igazán romantikusak és a viszonylagos tágasság érzetet keltik, ami kicsiny szobák vagy balkonok esetében fontos tényező lehet.
A kúszó és elterülő fajták, mint pl. a kereklevelű szalmagyopár vagy a kakassarkantyúka ládák szélére ülteteve jó keretet és lezárást biztosítanak a kiültetésnek, ugyanakkor, ha középre ültetjük, lazíthatják a túlzottan tömött formákat. Az ezüstösen szürke levelű levéldísznövények közül választhatjuk az előbb említett karakteres szalmagyopárt, vagy akár a finoman szeldelt levelekkel díszítő hamvaskát is, melyeket formabontó módon társíthatunk fehér álló muskátlikkal és cserjés margarétával, esetleg díszdohánnyal is. Ha élénkebb színű kompozícióra vágyunk, akkor lila kerti verbénákkal, rózsaszínű petúniákkal, esetleg piros muskátlikkal vidíthatjuk fel az összeállítást.
Az érdekes mintázatú díszcsalán leveleinek zöldes alapszíne általában krémfehérrel, bíborral vagy barackrózsaszínnel mintázott, ezért nagyon szépen mutat ilyen színű virágok társaságában, itt már valóban csak a fantáziánk szab határt a megannyi variációnak. A már fentebb említett zöldes-fehér mintázatú bokrosodó habitusú kakassarkantyúka pedig a mellett, hogy szúnyogűző hatással is rendelkezik, jó kontrasztot ad pl. élénkszínű petúniák mellé, amelyek közül leginkább a fél-futó változat viszonylag erőteljes nagyvirágú bokra harmonizál vele.
Nyugodtan kísérletezzünk tehát kedvünk szerint, hisz az ablakládák beültetése igazi kreatív feladat, mert kis területen kell izgalmas és egyben a hely adottságainak és az ízlésünknek megfelelő látványt komponálnunk, lehetőleg olyat, melyben egész nyáron át örömünket leljük majd.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A