Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Ősszel is ötletesen - Újítsuk meg dézsakertünket!

A nyári balkonnövények bármennyi szeretettel és gondoskodással is vesszük körül őket, szeptemberben már általában nem mutatják a legjobb formájukat. Nem hoznak már annyi virágot, felnyurgulnak, némelyikük pedig egyértelműen az elmúlás jeleit mutatja. Mivel az egynyári virágok életciklusa valóban viszonylag rövid, egyes növényektől ilyenkor már érdemesebb megválnunk, s a helyükbe az új évszakhoz igazodva ültethetünk néhány olyan fajtát, amelyek újra érdekessé és színessé varázsolják a balkont.
A konténeres kertészkedés egyik vitathatatlan előnye éppen az, hogy a cserepeket szabadon mozgathatjuk, háttérbe helyezve azokat, melyek már a télre készülődnek, illetve néhány üres ablakládába könnyedén varázsolhatunk olyan új kompozíciókat, melyek jobban megfelelnek az adott évszaknak. Erre a célra választhatunk fagytűrő és fagyérzékeny évelőket, örökzöldeket, akárcsak olyanokat, amikről előre tudjuk, hogy a fagyok beálltával meg kell majd válnunk tőlük. Most van itt az ideje annak is, hogy az egynyáriak helyére néhány edénybe elültessük a kedvenc tavaszi hagymásainkat, s ez által, már a kora tavasz kopár időszakában is gyönyörködhessünk majd friss virágokban.
Dézsakertünk megújításánál nem kell feltétlenül nagyszabású és költséges változtatásokra gondolnunk, hisz pl. a levéldísznövények, a muskátlik, a törpe nebáncsvirág vagy a mindignyíló begónia még ilyenkor is szépen díszlenek, így már néhány tő új növény elhelyezése is elég lehet az üres helyek kitöltéséhez, az őszi hangulat megteremtéséhez.
Az örökzöld, kékes virágú hebe vagy a bíbor és fehér színű csarabok egyértelműen már az ősz virágai, ahogyan a mutatós és egyre változatosabb formákban kapható díszkáposzták is. A fagyokig tehetünk az ablakládákba narancs-pirosas díszekkel díszítő korallbokrokat vagy díszpaprika bokrot is, de választhatunk a színes fagyérzékeny gömbformájú krizantémok, és az újra felbukkanó számtalan árvácska hibrid közül is. Az évelő lampionvirág dekoratív narancssárga termései szintén igen figyelemfelkeltők és a hamisítatlan őszi hangulat hírnökei, de az igénytelen varjúhájak rózsaszín párnái is alkalmasak virágládák, kőedények őszi díszítésére. Ha örökzöld növényekre, pl. törpe kecskerágóra vagy borostyánra esik a választásunk, melyek jól kombinálhatók a téltűrő csarabokkal is, fontos tudnunk, hogy az egyre hűvösödő őszben már csak ritkán, a fagyos téli hónapokban pedig egyáltalán nem kell öntöznünk őket.
Az évszakok változását, akárcsak a kertben, a teraszokon és az ablakládákban is érdemes követnünk a különböző növények előtérbe helyezésével, hisz az ősz sem szűkölködik mutatós és színes virágú, kisebb termetű, virágtartókba is ültethető fajokban, melyek közül néhány akár állandó lakójává is válhat a nagyobb erkélyeknek.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A