Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Sövények mint élő kárpitok

A sövények nagyon fontos elemei minden kertnek, mivel azon túl, hogy kiváló térelválasztók sok esetben mutatós látványt is nyújtanak. Igen sok funkcióval bírnak, s számtalan stílust képviselhetnek attól függően, hogy örökzöldek-e, hoznak-e virágokat, esetleg színes bogyótermést, alkalmasak-e a folyamatos nyírásra, illetve, hogy milyen magasra nőnek.
A sövény leggyakoribb funkciója a kertben a telekhatár jelzése, ugyanakkor bizonyos fokú védettséget és elzártságot is ad. Védhet a szél ellen, keretezhet ágyásokat, biztosíthatja egy kerti pihenőzug nyugalmát, sőt az állatvilág szempontjából is nagy jelentősége van, hiszen árnyékot, táplálékot biztosíthat az apró állatok számára.
A sövénynövény kiválasztása nemegyszer sok fejtörést jelenthet, mivel sok tényezőt kell figyelembe vennünk, hisz jó, ha illik a kert hangulatához és a saját ízlésünkhöz is, ugyanakkor az sem mindegy mekkora kertbe, milyen fekvésbe kerülnek majd a növények. Egyesek kedveleik a szabályos, rendezett formákat, másokat viszont jobban vonzzanak a természetes hatást adó virágos vagy változó levéldíszükkel díszítő nyíratlan sövények. Mivel igen sok cserje alkalmas arra, hogy eleven falként keretezze a kertünket, számos lehetőség közül választhatunk, ha sövényt szeretnénk telepíteni.
Keskeny, szűkös helyre valószínűleg a nyírott sövény a legjobb választás, melyhez használhatunk örökzöldeket (puszpáng, tiszafa, tűztövis) vagy lombhullató fajtákat is (borbolya, fagyal, gyertyán), ugyanakkor az ilyen sövény gondozása, nyírása folyamatos munkát jelent, mivel máskülönben a sövényünk rendezetlennek, kuszának tűnik. Nyíratlan sövényt ültethetünk egyetlen fajta növényből is, (pl. babérmeggy, gyöngyvessző, kerti mályvacserje, közönséges mogyoró, kerti orgona), de kombinálhatjuk is őket egymással, ilyenkor csak az a fontos, hogy ne válasszunk magasságukban és habitusukban nagyon eltérő fajokat. Egy szép virágos sövény állhat akár jezsámenből, gyöngyvirágcserjéből, boglárkacserjéből vagy labdarózsából, ezek a sövények azonban több teret foglalnak el a kertből, ugyanakkor kétségtelenül érdekesebb és plasztikusabb hatást adnak, fenntartásuk pedig csak némi alakító metszést igényel.
Fontos, hogy a sövények telepítésénél tartsuk be az optimális ültetési távolságot és gondozzuk türelemmel, hisz még a gyorsan növő fajok esetében is idő kell a növények kifejlődéséhez. A gyengébb talaj megfelelő előkészítése, a föld feljavítása érett trágyával, komposzttal fontos tényező a megfelelő fejlődéshez, ugyanakkor pl. a magyal és a tiszafa a lassan növekvő fajok közé tartozik, ezért, ha gyorsabb eredményt szeretnénk elérni, ne ezekkel próbálkozzunk. Ha az első években gondoskodunk a növények folyamatos víz-és tápanyagellátásáról, akkor nagy valószínűség szerint pár év múlva egészséges és dús sövényben gyönyörködhetünk majd, mely virággal, illatokkal, vagy egyszerűen élettel teli zöld színnel gazdagítja a kertünket.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A