Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Skarlát Selyemkóró

(Asclepias curassavica)

Az amerikai kontinens trópusi részein őshonos örökzöld, kisebb méretű félcserje, melyet élénk narancsos virágszíne, a hajtásaiban található toxikus tejszerű folyadék és intenzív terjedése miatt skarlát tejgyomnak is neveznek. Ez a fagyérzékeny rizómás növény nálunk csak dézsás- vagy szobanövényként nevelhető, ugyanakkor napkedvelő természete miatt különleges dísze lehet napos teraszoknak, balkonoknak. Maga a növény felálló szárú, bokros növekedésű, hosszúkás ovális, átellenesen álló levelekkel, melyek nagyon hasonlítanak a közönséges leander levelére, ezért a köznyelv a kínaileander névvel illeti, mely azonban félrevezető, hiszen nem Kínából származik, s a leanderrel is csak távolabbi rokonságban áll. Ernyőben álló kicsiny, de feltűnő, sárgaközepű narancsos piros virágai nyár közepétől kora őszig nyílnak és vonzzák a lepkéket. Vágott virágnak is alkalmas. Keskeny tojásdad 8 cm hosszú ikerterméseiben selymes szőrű magvak érnek. Magassága max. 1m.

Gondozása


Enyhén savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt, napos, esetleg félárnyékos fekvést igényel. Vízigénye közepes, ezért öntözzük rendszeresen, de a túlöntözésétől óvakodni kell, mert erre levelei elsárgulásával és lehullásával reagál. Mivel mérgező tejnedvet tartalmaz, ápolásához jó, ha kesztyűt viselünk. Teleltetni hűvös, de világos helyiségben kell, s ilyenkor csak igen mérsékelten kell öntözni. Ősz végén érdemes radikálisan visszametszeni. Mivel kifejezetten fényigényes növény, ha szobanövényként neveljük, mindenképpen ablak közelébe helyezzük el. Betegségekre nem túlérzékeny, de a takácsatkák és a levéltetvek megtámadhatják.

Szaporítása


Magról, vagy a rizómák szétosztásával. Ha magról szaporítjuk, akkor a magját a fagyok elmúlta előtt 8-10 héttel lehet cserépbe ültetni, és 20-25°C-on csíráztatni.

Megosztás a Facebook-on
A A