Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kevés gondozás - Bőséges virágzás

Minden kertész álma, hogy legyenek a kertjében olyan növények, melyek kevés gondozás mellett is bőven, megbízhatóan virágoznak évről évre. Legyen szó akár évelőkről, akár magról vetett egynyáriakról vagy cserjékről, ezek a hálás dísznövények a kevés törődés dacára is maximális esztétikai élményt nyújtanak, és akár hosszú hetekre ellátják a kertet színes és dekoratív látnivalóval, feltéve, ha megtaláljuk a számukra legmegfelelőbb élőhelyet.

Robusztus, mégis kecses évelő a sásliliom (Hemerocallis fulva)

1. Lángszínű sásliliomAz erőteljes növekedésű lángszínű sásliliom nagyméretű tölcsér alakú virágai június-júliusban buja színfoltot adnak szerte a kertekben. Ez az évelő a neki tetsző helyen hamar terjed és látványos kolóniái hosszú éveken át nyújtanak látványos díszt nemcsak virágaikkal, de szépen leomló sásszerű levélzuhatagukkal is. Mélyen lenyúló gyökérzete miatt ez a növény jól tűri a szárazságot, de bőven csak akkor virágzik, ha napos fekvésbe ültetjük.
Hibrid gólyaorr (Geranium 'Orion')

2. GólyaorrokA gólyaorrok nemzetségébe tartozó növények jó néhány képviselője igen dekoratív megjelenésű évelő, melyek a virágzási időszakban bőven hozzák kerekszirmú virágaikat. Különböző fajai és fajtái a fehértől, a halvány rózsaszínen, a kéken, az indigón és a magentán át változatos színekben pompáznak, és sok közülük félárnyékos, nyirkos, vagy éppen száraz helyen is jól érzi magát. Ezek a hálás és jobbára igénytelen növények sok esetben talajtakarónak is beválnak, és alig igényelnek némi törődést szépségük kibontakoztatásához.
Sokféle árnyalatban nyílhat a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

3. Kerti pillangóvirágAz előnevelés nélkül rögtön helybe vethető pillangóvirág nyár közepétől egészen őszig ad megbízható és felettébb dekoratív virágdíszt. A finoman szabdalt almazöld levélzet fölött nyíló változatos színű, olykor cirmos, sárga közepű virágok vidám hangulatot adnak bármely kertrésznek. Magas termete miatt kerítések előtt is szép látványt nyújt, feltéve, ha elegendő napot kap.
Tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima)

4. Tengerparti pázsitszegfűAz alacsony termetű, kékeszöld, fűszerű levelekkel rendelkező pázsitszegfű május-június idején nyílik, amikor a növény párnákba rendeződött örökzöld levelei fölött megjelenik a megannyi tömött, rózsaszín vagy fehér tetszetős virággömböcske. Ez a dúsan virágzó évelő a homokos szegényes talajt is tolerálja és nemcsak szegélynek, de sziklakertekbe is ültethető.
Napsütésben nyílik a kakukkmák (Eschscholzia californica)

5. Kaliforniai kakukkmákA magról vethető kakukkmák a napos virágszegélyek jellegzetes növénye, mely megnyúlt csészeformájú, selymes szirmú virágával hívja fel magára a figyelmet. Különösen nagytömegben nyújt elragadó látványt, de jól kombinálható kék vagy lila színű egynyáriakkal, évelőkkel is. Szereti a laza, szegényesebb talajokat, ugyanakkor palántái nem tűrik az átültetést, ezért helybe kell elvetni a magjait.
Mediterrán hatást kelt a trombitafolyondár (Campsis radicans)

6. Amerikai trombitafolyondárAz impozáns trombitafolyondár meleg, napos fekvésben hatalmasra is megnőhet, s nyár derekától évről évre csakúgy ontja a meleg árnyalatú narancsos vagy pirosas virágokat. Ez a mediterrán hatású kúszócserje kifejlett korában már meglehetősen szárazságtűrő, ugyanakkor a talajt illetően sincsenek különleges igényei. Robusztus termete miatt azonban csak olyan helyre való, ahol megfelelő tér és erős támaszték áll rendelkezésére.
Őshonos és védett növényünk a csillagőszirózsa (Aster amellus)

7. CsillagőszirózsaA hazánkban is őshonos csillagőszirózsa vidám hangulatú sárgaközepű virágai augusztustól egészen októberig nyílnak. Ez a feltörő szárú igénytelen évelő igen mostoha körülményeket is elvisel és meglehetős szárazságban, félárnyékos helyen is megbízhatóan virágzik. Azon évelők egyike, melyek balkonon viszonylag szűk konténerben is nevelhetők.
Robusztus virágfürtök a pompás pálmaliliomon (Yucca gloriosa)

8. Pompás pálmaliliomEzt a karakteres külsejű, magas termetű cserjét leginkább előkertekbe ültetik, mert itt érvényesülhet a legjobban méretes krémfehér virágzata, mely a kora őszi időszaktól nyílik. Ez a hosszú életű évelő meglepően jól bírja a szárazságot, és a fagyokat is, a jó áteresztő képességű talaj és a napfényes elhelyezés azonban fontos számára. Ha ilyen helyre ültetjük, akkor évről évre megajándékoz minket impozáns fürtvirágzatával, mely egészen a fagyokig díszíti a kertet.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A