Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szívmelengető szépségek ablakpárkányra

Otthonunkban a szobanövények testesítik meg a természetet, s különösen igaz ez a téli időszakra, amikor kénytelenek vagyunk több időt a négy fal között tölteni. Hála elődeinknek és a lelkes növénynemesítőknek ma már számtalan olyan növény díszítheti az otthonainkat, melyek egykoron csak a távoli kontinensek egzotikus világára voltak jellemzőek, s melyek az északi kontinensek lakói számára addig jórészt ismeretlenek maradtak.
A kertészkedés jótékony hatását ma már bárki élvezheti akár egy kicsiny emeleti lakásban is, csak az a fontos, hogy a megfelelő növényeket válasszuk ki, a megfelelő helyre. Mivel a szobanövények méretben, habitusban igen eltérőek, akiknek nincs sok helyük, azok is bőven válogathatnak a kedvesebbnél kedvesebb, érdekes levelekkel vagy színes virágokkal díszítő fajok közül.
A nyári tűző nap által máskor nehezen használható ablakpárkányok a téli időszakban ráadásul kiválóan alkalmasak arra, hogy a növényeink a borongós hónapokban is elegendő éltető fényhez jussanak, így ezek ilyenkor a növények paradicsomává válhatnak. A tél erőtlenebb, lágyabb fényei kifejezetten kedveznek annak, hogy a déli, délnyugati fekvésű helyeket is benépesítsük néhány jól bevált kedvencünkkel, vagy akár egy-két különlegesebb, kevésbé ismert fajtával. Így akár a konyha vagy az ebédlő ablakában is varázsolhatunk kicsiny hangulatos szobakertet, melyben azután sokáig gyönyörködhetünk.
Nézzük, melyek azok a kistermetű virágos szobanövények, melyek kínálatából ez idő tájt válogathatunk, s akár kedvünk szerint kombinálhatjuk is őket.

Tömött korallvirág (Kalanchoë blossfeldiana)

1. Tömött korallvirágEz a kicsiny pozsgás növény, elsősorban élénk színei miatt kedvelt a szobanövények szerelmesei körében. A feltűnő napsárga, narancs, piros vagy rózsaszínű virágok vidámságot és derűt hoznak a borús napokban, és mivel kis helyen is elférnek, bárhová elhelyezhetjük őket, ahol világos életterük van. Mivel eléggé igénytelen növények, jobbára csak arra kell figyelnünk, hogy ne öntözzük túl őket.
Afrikaiibolya (Saintpaulia ionantha)

2. AfrikaiibolyaAz afrikaiibolya, vagy közkeletűbb nevén fokföldiibolya örök kedvenc, mely már nagyanyáink korában is gyakran díszítette az ablak előtti virágállványokat, világos ablakpárkányokat. Ez a hálás kicsiny növény, ha jól érzi magát, évente akár többször is virágzik, ráadásul ma már sokféle színben, dupla, fodros szirmú, vagy akár fehérrel szegélyezett változatban is kapható.
Lepkeorchidea (Phalaenopsis hibridek)

3. LepkeorchideaA lepkeorchidea különösen könnyen gondozható ablakpárkányon, mivel elsősorban fölfelé terjeszkedik hosszú, merev szárán. A növény ajakos virágai, természetes közegükben hófehérek, rózsaszínűek vagy bíbor-mályva színűek, így érdemes ezek közül választanunk a vásárlásnál. Bár virágai kissé merev hatásúak, cserébe akár 6 hétig is megőrzik üdeségüket.
Vietnami ujjasvirág (Primulina/Chirita tamiana)

4. Vietnami ujjasvirágAz afrikaiibolya e közeli rokona lila csíkkal tarkított, fehér színű tölcséres virágokat hoz, melyek meglepően légies, gracilis szárakon nyílnak. Ez a szemet gyönyörködtető elegáns növény a melegebb, szárazabb levegőjű szobát is elviseli, és a téli, tavaszi időszakban hol gyakrabban, hol ritkábban, de évről évre megajándékoz bennünket kecses virágaival, melyek jóval a sötétzöld levelek fölé emelkednek.
Királybegónia (Begonia rex-cultorum 'Acclamation')

5. KirálybegóniaBár ez a szobanövény nem hoz feltűnő virágokat, levelei mégis önmagukért beszélnek. A szív alakú vagy tenyeresen szeldelt forma, a liláspiros vagy ezüstös mintázat, s a változatos levélfelszín igen dekoratív megjelenést, ugyanakkor elegáns hatást biztosít, ami miatt szép kiegészítője lehet akár fehér orchideáknak, akár a visszafogott vietnami ujjasvirágnak. Mivel ez egy meglehetősen páraigényes növény, ezért legjobb, ha nem rakjuk közvetlenül fűtőtest fölé.
Perzsa ciklámen (Cyclamen persicum)

6. Perzsa ciklámenA téli időszak jellegzetes és kedvelt növénye, mely tiszta színű és nagy virágaival, különös formájú szirmaival visz színt az otthonokba. A sötét levelek alól folyamatosan előkandikáló sodort bimbók fokozatosan újabb és újabb virágokkal gazdagítják a növényt, amely azonban csak hűvösebb körülmények között marad tartós és üde. A zömök sokvirágú hibridek ilyen körülmények között sokunk örömére tavaszig is virágoznak.
Szobai kankalin (Primula obconica)

7. Szobai kankalinA szobai kankalin gömbformájú, finom illatú virágai már a tavaszt idézik, ezért különösen kedvelt azok körében, akik gondolatai már az újév idején a természet megújulása körül forognak. Ez a dús, világoszöld lombú növény rendszeres öntözés mellett, hűvös szobában sokáig üde marad, különösen akkor, ha az elnyílt virágokat rendszeresen eltávolítjuk róla.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A