Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Aranysárga Hagyma

(Allium moly)

A sok száz fajt magába foglaló hagyma nemzetséget leginkább a kulináris élvezetekkel társítjuk, néhány faja azonban kifejezetten szép díszéül szolgálhat kertjeinknek is. Az egyik ilyen gyakran ültetett faj a Dél-Európából származó aranysárga hagyma, melynek tömött ernyőkben nyíló élénksárga virágai élettel telítik meg a kert egy kiemelt részét. Ennek a fagytűrő évelőnek a virágzása a tavasz végétől egészen a nyár derekáig is eltarthat, s ez idő alatt viszonylag nagy tömegben hozza apró, csillag alakú virágait. Némileg szürkészöld levelei hosszúkásak, sásszerűek, s megdörzsölve jellegzetes hagymaillatot árasztanak. Sziklakertek ideális növénye, de vágott virágnak is alkalmas. Magassága kb. 20-45cm.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, s közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Kedveli a savanyú talajokat, azonban viszonylag jól tolerálja a némileg meszeseket is. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Hagymarothadás előfordulhat túl nedves körülmények között, de problémát okozhatnak a gombás fertőzések is. Időnként megtámadhatja a hagymalégy is.

Szaporítása


Tőosztással kora tavasszal, vagy a fiókhagymák és sarjhagymák leválasztásával az ősz folyamán. Magról is jól szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
A A