Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

A kert, ami nem csak a szemnek szép

A szép és egyben pihentető kert talán mindenkinek mást jelent, mégis igaz, hogy a vizuális élmény mellett több igényt is ki kell elégítenie, hisz a mai stresszes életmódban a kert sokak számára a felüdülés és a kikapcsolódás helyszíne is egyben. Mivel nem mindenkinek jut sok ideje kertje gondozására, kellő megfontolást igényel, hogyan alakíthatjuk úgy, hogy a maradandó értékek, a hangulatos színfoltok, s a különleges növények ápolása mellett jusson idő a passzív, szemlélődő kikapcsolódásra is.
Bár kétségtelenül rabul ejthet minket a növények széles választéka, ha könnyen kézben tartható, azonban mégis mutatós környezetet szeretnénk magunk köré varázsolni, nem árt szem előtt tartani néhány egyszerű szempontot. Ha olyan növényeket választunk, melyek jól illeszkednek kertünk mikroklímájához, talaj típusához, a környék sajátos növényvilágához, máris sok fáradságot takaríthatunk meg, mivel ezek növények valószínűleg gyorsabban és egészségesebben fejlődnek majd, mintha távoli vidékek növényeit szeretnénk meghonosítani. A fák és a cserjék szép kontúrokat és fókuszpontokat biztosítanak a kertben, melyek háttérként is szolgálhatnak a virágos évelőknek és egynyáriaknak, ugyanakkor ágrendszerükkel a tél folyamán is szép látványt nyújtanak. Egy vagy néhány nagyobb fa azért is fontos, hogy a nyári hőségben is legyen lehetőségünk árnyas pihenőhelyek kialakítására, nem beszélve arról, hogy az évelők egy része kifejezetten szereti a félárnyékos, árnyékos zugokat, így ebben az esetben ezek látványáról sem kell lemondanunk.
Ahhoz, hogy a kertünk kellően érdekes legyen, jó, ha elhelyezünk benne néhány feltűnő szoliter növényt is, mely akár tavaszi virágdíszével, akár őszi lombszíneződésével vonja magára a figyelmet. A színes virágú lágyszárúak tekintetében sok évelő és egynyári virág közül választhatunk, azt azonban tudnunk kell, hogy az évelők általában nem adnak annyi munkát, s ezek közül is választhatunk viszonylag hosszan és folyamatosan virágzó növényeket, mint például a tűzgyöngyvirág, az évelő díszgyertya, az érdes napszemvirág vagy akár a télálló fukszia. Bár a rózsák általában metszésük, és a kártevők elleni védekezés miatt viszonylag sok gondoskodást igényelnek, a bokros terülőrózsák (pl.: Rosa 'The Fairy') igen igénytelen cserjék, s egész nyáron át folyamatosan virágoznak egészen a fagyokig. Ha az évelőink elvirágoznak megoldás lehet az is, hogy néhány nagyobb cserépbe ültetett színes egynyári virág kompozíciót, vagy mutatós mediterrán növényt helyezünk el a pázsit szélére, illetve a kerti utak kanyarulataiba.
Néhány lomblevelű örökzöld szintén mutatós színfoltja lehet a kertünknek, és ezek a cserjék sem igényelnek sok gondoskodást, ugyanakkor nem egy közülük, mint pl. a madárbirsek vagy a tűztövis élénk színű bogyóterméssel díszíti az őszi kertet. A karakteres megjelenésű díszfüvek ugyancsak könnyen nevelhető növények közé tartoznak, melyek megfelelő térállásba ültetve szép díszei lehetnek a pázsitnak vagy a kert egy kiemelt részének.
Bár a türelemnek kétségtelenül fontos része van egy kert képének kiérlelésében, a bokrok vagy egy öreg fa aljába ültetett kora tavaszi hagymások nagyobb csoportjával már akár a következő évben színes és megkapó képet varázsolhatunk, ráadásul ezek a kedves növények évről-évre díszítik majd a kertünket.
Bármi is legyen azonban a koncepciónk a kertünk tervezésénél és kialakításánál, fontos, hogy az év minden időszakában mutatós legyen. Ehhez nem kell feltétlenül túl sokféle növényt telepítenünk, inkább arra kell hangsúlyt fektetnünk, hogy a különböző színű, virágzási idejű és formájú növényeket úgy csoportosítsuk, hogy a kert képe a négy évszak alatt folyamatosan megújuló és érdekes képet mutasson.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A