Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pompás Japánbirs

(Chaenomeles speciosa)

A japánbirs az egyik legszebb tavaszi cserje, melynek látványos virágözöne minden évben a tavasz eljövetelét köszönti. Ez a sűrűn bokros, gyakorta tüskés ágrendszerű, kerekded formájú lombhullató cserje sokszor még lombfakadás előtt hozza elbűvölő virágait, melyek színe a fehértől a barackon át, egészen a rózsaszín és a vörös különböző árnyalataiig terjed. Látványos virágzása miatt szoliternövénynek is ideális, de tövises hajtásai miatt nyíratlan sövényként is nevelhető. A növény levélzete fényes, tojásdad alakú, finoman fogazott levelekből áll. A március-áprilisban nyíló virágokból birsalmára emlékeztető, zöldessárga színezetű, emberi fogyasztásra is alkalmas termések fejlődnek, melyek a levelek lehullását követően is díszítik a cserje kopár hajtásait.
A pompás japánbirs fajtákat gyakorta tévesen C. japonica név alatt forgalmazzák, de ez utóbbi faj valójában ritkán fordul elő a kertészetek kínálatában. Fontos, hogy míg a valódi C. japonica kultivárok csak kb. 1m magasra nőnek meg, addig a pompás japánbirs akár 2-3 méteres magasságot is elérhet. Gyakori fajtái a barack-rózsaszín 'Geisha Girl', a halvány rózsaszín 'Moerloosei', a fehér 'Nivalis', a sötétrózsaszín 'Eximia' és 'Rosea Plena', a tűzvörös 'Simonii' és a zöldesfehér 'Yukigoten'.

Gondozása


A pompás japánbirs igénytelen növény, mely napos és félárnyékos fekvésben egyaránt jól érzi magát, különösen akkor, ha a talaj üde és jó vízáteresztő képességű. Vízigénye közepes, az idősebb egyedek könnyen átvészelik az aszályos időszakokat is. Az ültetés utáni 2-3 évben viszonylag lassan fejlődik, ezt követően erőteljes cserje válik belőle. A japánbirsek az öregebb hajtásokon virágoznak, erősebb metszésük nem ajánlott, de alakítás céljából kissé vissza lehet metszeni a virágzást követő időszakban. Többnyire problémamentes, de valójában számos kártevő és betegség károsíthatja, melyek közül a rózsaféléket veszélyeztető tűzelhalás a legsúlyosabb. Túlzottan magas pH értékű (lúgos) talajban az ereket leszámítva a levelek megsárgulhatnak (klorózis).

Szaporítása


Félfás dugványról vagy az esetleges sarjhajtások leválasztásával.

Megosztás a Facebook-on
Rosaceae (rózsafélék) > pompás japánbirs
2
Pompás Japánbirs
Chaenomeles speciosa
Pompás Japánbirs (Chaenomeles speciosa)

Színváltozatok

Narancsvörös, barackszínű, rózsaszín, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A