Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keleti Bazsarózsa

(Paeonia tenuifolia) FOKOZOTTAN VÉDETT!

A Kaukázus hegyeiben és a Fekete-tenger régiójában őshonos évelő növény, melyet érdekes, petrezselyemszerű levelei miatt angol nyelvterületen páfránylevelű bazsarózsának is neveznek. Ez az értékes és hosszú életű dísznövény valóban érdekes látványt nyújt a sötétzöld sallangos levelek fölött nyíló egyszerű vagy dupla, karmazsinvörös vagy ritkán rózsaszín virágokkal, melyek közepét aranysárga porzók díszítik. A finom textúrájú levélzet kihajtáskor bordós árnyalatú, mely csak később válik zöld színűvé. Az április végétől május közepéig nyíló intenzív színű virágok vonzzák a lepkéket és a méheket. Magassága kb. 70cm. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező!

Gondozása


Napos, de lehetőleg erős szelektől mentes fekvést, semlegeshez közeli kémhatású, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, ezért hosszabb száraz időszakokban öntözést igényel. Akkor fejlődik a legszebben, ha sok éven át ugyanazon a helyen maradhat a kertben, ezért jobb, ha nem bolygatjuk átültetéssel. Télen a fagyok beköszöntével a növény föld feletti részei elpusztulnak. Viszonylag ellenálló a kártevőkkel szemben.

Szaporítása


Magvetéssel vagy tőosztással. Jó, ha tudjuk azonban, hogy szaporítása sok türelmet igényel, s gyakran sajnos sikertelen.

Megosztás a Facebook-on
A A