Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hogyan maradjon üde a mikulásvirágunk egészen az ünnepekig?

A színes fellevelű mikulásvirág nagyon szép kísérője a közeledő téli ünnepkörnek, szobában való tartása azonban nem mindig egyszerű feladat, hisz a levegő megfelelő páratartalma, a rendszeres öntözés és elegendő fény is szükséges ahhoz, hogy a lakásban is üde maradjon akár hosszú heteken át. Ez a ma már igen változatos külsejű dísznövény eredetileg Mexikóból származik, ahol az ottani klímán akár 2-3 méteres cserjévé is fejlődhet a kertekben, szobanövény változatban azonban legfeljebb 30-40 cm-es bokros növény marad, melynek ágrendszerét szinte eltakarják a zöld és a színes, feltűnően erezett, csúcsos végű levelek. Az utóbbiak az apró, már-már jelentéktelen virágzatot veszik körül és az egyszerű piros mellett krémszínű, sárga, rózsaszín, sőt márványozott vagy fodros külsőt is ölthetnek.

Kedvelt téli szobanövényünk a mikulásvirág
Ahhoz, hogy ezt a dús hatást, ezt az egészséges külsőt megőrizzük nem mindegy, hová helyezzük a lakásban, mivel ez a dekoratív növény a téli sötétebb időszakban is igényli a fényt, és a légköri páratartalomra, a hideg léghuzatra is érzékenyen reagál. Már a szállításnál ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne érje tartós hideg a növényünket, így jó, ha selyempapírba burkolva visszük haza az üzletből, s a szobában sem helyezzük olyan helyre, ahol közvetlenül éri a hideg levegő szellőztetéskor.

Fehéres fellevelű fajta
Ha megtehetjük, helyezzük a cserepet kavicságyra, mert így öntözéskor növelhetjük a levegő páratartalmát is, ugyanakkor vigyáznunk kell arra is, hogy közvetlenül ne érje víz a növény leveleit, s hogy cserepe se álljon vízben. Ha közel egyenletes hőmérsékleten tartjuk és rendszeresen, de mértékletesen öntözzük úgy, hogy a föld felszínének legyen ideje kissé kiszáradni, akkor megelőzhető, hogy a növény fokozatosan felkopaszodjon és elveszítse tömör, kompakt formáját. Bár a mikulásvirág nem szereti a túl meleg, száraz levegőjű helyiségeket, 15 foknál hidegebb helyen ne tartsuk, csak akkor, ha már elvirágzott, és éppen nyugalmi időszakát éli. E téli kedvencünk akkor díszít leghosszabban, ha a nappali hőmérséklet 15-20 fok között, míg az éjszakai hőmérséklet 18 fok alatt marad. A növényt hűvös, fagymentes helyen, minimális öntözés mellett könnyen átteleltethetjük, azonban a következő évi virágzásnál színes fellevelek csak különleges tartási körülmények mellett fejlődnek rajta.

Euphorbia pulcherrima 'Plum Pudding'
Jó, ha tudjuk, hogy ez a kutyatejfélék családjába tartozó évelő mérgező tejnedvet rejt a szárában és a leveleiben, mely fehér, ragacsos anyag veszélyt jelenthet a gyerekekre és a házi kedvencekre, ezért figyelmesen válasszuk meg a helyét.
Bár a mikulásvirág alapvetően érzékeny szobanövény, vidám hangulata, eredeti megjelenése örök kedvenccé tette, mely december közeledtétől szinte egyetlen lakásból sem hiányozhat. Nemcsak nálunk kötődik a téli ünnepkörhöz, de hazájában, Mexikóban kifejezetten a karácsony jelképe már évszázadok óta, melynek csillag alakú levelei Betlehem csillagát jelképezik. E színes fellevelű növénynek a tartása azonban nem mindig egyszerű feladat...

Fehértarka fellevelű fajta
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A