Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Orvosi Ziliz

(Althaea officinalis)

Hazánkban is őshonos, a mályvafélék családjába tartozó évelő növény, melyet elsősorban gyógyító hatóanyagai miatt gyűjtöttek vagy termesztettek már évszázadok, sőt évezredek óta. Tudományos neve az ógörög althein, vagyis gyógyítani szóból származik. Mivel e jótékony hatású növény szirmai és fiatal levelei ehetők, már a rómaiak és az egyiptomiak étlapján is szerepelt, mint saláták ízletes alapanyaga, de fogyasztották főzve és sütve is. Az orvosi ziliz küllemre is szép növény, melynek halvány rózsaszín, kehely formájú, bíborlilás porzójú virágai a nyár közepétől szeptemberig nyílnak. Magas termetű évelő, melynek erőteljes karógyökerei mélyen hatolnak a talajba, s melyben az orvoslás számára értékes hatóanyagok rejlenek. A növény alul fásodó, gyéren elágazó szára akár 80-120 cm-re is megnőhet. Szórt állású, háromszög alakú levelei bársonyosan szőrösek, színük enyhén kékeszöld árnyalatú. Leveleit és szirmait egyaránt felhasználják gyógyító hatásuk miatt, így elsősorban vízhajtó, nyákoldó, bőrnyugtató tulajdonságaikért. Gyökerének nyálkaanyagát elsősorban köhögésre, rekedtségre, emésztési zavarok enyhítésére használják. Falusi stílusú, illetve gyógynövénykertek szép és értékes képviselője, melynek majdani terebélyes termetét érdemes figyelembe kell vennünk az ültetésekor.

Gondozása


Napos fekvést, mély termőrétegű, némileg állandóan kissé nyirkos talajt igényel. Noha jobban fejlődik folyamatosan nyirkos körülmények között, könnyen átvészeli a rövidebb aszályos időszakokat is. Karógyökere miatt rosszul tűri az átültetést. A betegségekkel és a kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló faj.

Szaporítása


Magvetéssel. A magoknak viszonylag sok idő kell a csírázáshoz, azonban a hidegkezelés felgyorsíthatja a folyamatot. Előnevelt palántákat csak a májusi fagyok elmúltával ültessük ki szabadföldbe.

Megosztás a Facebook-on
A A