Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Meseszép mályvák

A mályvafélék 80 nemzetségének fajai igen változatos növények, melyek közt nem csak csodaszép dísznövények vannak, hanem gyógynövények, élelmiszer alapanyagok (kóla, kakaó), de még a pamut alapanyagául szolgáló gyapot is közéjük tartozik. Többségük trópusi, szubtrópusi éghajlatról származik, innen adódik melegkedvelő mivoltuk, ugyanakkor virágainak lenyűgöző élénk színei és óriási virágtölcsérei is, gondoljunk csak a kínai hibiszkusz meseszép virágaira. A növény mérsékelt égövben őshonos képviselői azonban jóval visszafogottabb külsővel, jobbára kisebb méretű, pasztellszínű virágokkal rendelkeznek, ugyanakkor sok közülük gyógyító hatású, melyeket különböző betegségek orvoslására, pl. gyomorbántalmakra, rekedtség, köhögés ellen alkalmaztak, sőt salátákba is felhasználtak. A zöldség- és gyógynövénykertekben, vidéki majorságokban termesztett erdei mályva és az orvosi ziliz tipikusan e növények közé tartoztak.
Érdekes, hogy a mályvafélék képviselői szerte a világon nagy megbecsülésnek örvendenek, s a gyógyulás mellett, a szépséget, a jóindulatot, a szelídséget, és a vendégszeretet is jelképezik. A hazánkban csak szobanövényként nevelhető kínai hibiszkuszt például, amely Malajzia nemzeti virága is, sokfelé méltán nevezik a trópusi virágok királynőjének. E virág szirmai ehetőek, ráadásul gyógyhatásúak is, így gyakran alkalmazzák őket teákba, szirupokba, sőt édességeket is díszítenek vele.
A hazánkban kerti növényként termeszthető mályvák lehetnek lágyszárú évelők, kétnyáriak, egynyáriak, de akár cserjék is. Mindről elmondható azonban, hogy szeretik a napos meleg élőhelyet, viszonylag sok teret igényelnek, mutatós tölcsér alakú virágaik kerekdedek szirmai pedig selymesen fényesek. A főleg falusi kertek hagyományos virágaként ismert, magas termetű mályvarózsa igen élénk színekben is pompázhat, hisz kifejezetten nagy virágai sokszor élénkrózsaszínűek vagy bíborszínűek, akárcsak a mocsári mályva ugyancsak hatalmas nyitott virágai, amelynek külön érdekessége, hogy minden egyes virága csak egyetlen napig nyílik. Érdemes még megemlíteni a kerti mályvacserjét is, hisz ez a hálás dísznövény a nyár második felétől kitartóan hozza rózsaszínű, lila vagy fehér virágait, s amely szoliterként és dekoratív sövényként is igazán jó szolgálatot tehet. Az egynyári madármályva viszonylag gyors növekedésével, terebélyes termetével kiválóan alkalmas rá, hogy évelő ágyások üres helyeinek kitöltésére használjuk, ill. rövid időn belül színt és mutatós virágokat varázsoljunk olyan helyekre is, melyek az évelők vagy a virágos díszcserjék lassú fejlődése miatt még évekig nélkülöznék a dús virágözönt.
A mályvafélék hazánkban is értékes növényei a nyári kerteknek, mivel dekoratív virágaikkal, magas vagy bokrosodó habitusukkal könnyed és barátságos hangulatot teremtenek, ugyanakkor elég könnyen nevelhetők, melyeknek nincsenek különösebb talaj igényük, az egynyári és a kétnyári fajták pedig kifejezetten könnyen után vetik magukat.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A