Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kései Szálkamenta

(Elsholtzia stauntonii)

A kései szálkamenta egy Kínából származó, nálunk még viszonylag ritka dísznövény, melynek igazi értékét valóban kései, őszeleji virágzása adja. Ez az árvacsalánfélék családjába tartozó, fásodó szárú évelő akár az 1m-es magasságot is meghaladhatja, feltörő szárain pedig hosszasan hozza kicsiny, ajakos virágokból álló füzérvirágzatait. Kétajkú virágai rendszerint lilás-rózsaszínek, de emellett léteznek fehér fajták is. A növény levélzetét hosszúkás, többé-kevésbé fogazott levelek alkotják, melyek dörzsölésre mentaszerű illatot árasztanak.

Gondozása


A kései szálkamenta napos fekvést, valamint jó vízelvezetésű, átlagos kerti talajt igényel. Mivel a virágokat az az évi hajtásokon hozza, ezért nevelése hasonló a kékszakálléhoz, a tél végén, még az új hajtások megjelenése előtt érdemes tövig visszavágni, jóllehet ez nem feltétele a virágzásnak. Téli takarása nem szükséges, ha a föld feletti rész el is hal, gyökérzetből újra kihajt. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Legegyszerűbben zölddugványról vagy tőosztással szaporítható, de próbálkozhatunk magvetéssel is. Magjai igen aprók, már-már porszemszerűek.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > kései szálkamenta
2
Kései Szálkamenta
Elsholtzia stauntonii
Kései Szálkamenta (Elsholtzia stauntonii)

Színváltozatok

Lilás-rózsaszín vagy fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A