Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kínai Hibiszkusz

(Hibiscus rosa-sinensis)

A kínai hibiszkusz kétségtelenül az egyik legszebb virágzó szobanövény, s bár minden virága csak egy napig nyílik, a hatalmas virágkelyhek látványa csodálatos élményt nyújt. Ez a növény Ázsia trópusi, szubtrópusi területein őshonos, Malajziában 1960 óta hivatalosan is nemzeti jelkép, melynek piros szirmai az ország bátorságát és gyors fejlődését szimbolizálják. Kínában a hírnévvel és a gazdagsággal állítják párhuzamba, ugyanakkor a szép lányokat és asszonyokat is előszeretettel hasonlítják e virághoz.
Maga a növény 1-2 m magas, örökzöld fásodó cserje, melynek sűrű ágrendszerén mélyzöld, legtöbbször szív alakú fogazott levelek nőnek. A virágok mindig a fiatal lágyszárú hajtásokon nyílnak, s az ötszirmú tölcséres szagtalan virágok bibéje hosszan előrenyúlik. A nagyobb bokrokon egyszerre több virág is nyílik, a kicsiken viszont rendszerint egymást követik a virágok. A hibrid változatok ma már a hagyományos piros mellett számos szín és formavariációt magukba foglalnak, így rózsaszín, sárga, narancssárga, lazac, fehér és színátmenetes, sőt duplavirágú változatokban is beszerezhető. Szirmai ehetőek, és a szépségápolásban és a gyógyászatban is fontos szerepet játszanak. Megfelelő gondozás mellett igen hosszú életű cserje.

Gondozása


Fagyérzékeny növény, melyet a nyár folyamán azonban kitehetünk a terasz vagy a balkon egy védett, félárnyékos szegletébe. Bár fényigényes növény, a direkt napfényre igen érzékeny, ilyenkor hajlamos ledobni a virágait és a bimbóit. Évente általában két virágzási ciklusa van, s tavasszal az öregebb tövek metszésével hozzájárulhatunk a növény bőségesebb virágzásához. A kínai hibiszkusz számára ideális talaj könnyű és porózus, amely könnyen átereszti a levegőt és a vizet, némi nedvességet ugyanakkor mégis megtart. Elég érzékeny növény, s az áruházakban vásárolt kis példányok sajnos gyakran elég hamar elpusztulnak, ezért érdemesebb kertészetekből beszerezni őket. Rendszeres öntözést igényel, de a túlöntözéstől óvakodnunk kell. Nagy melegben maghálája, ha a leveleit tiszta, szobahőmérsékletű vízzel permetezzük, s tápoldatozni is érdemes 7-10 naponként. A hirtelen hőingadozásokat nem tűri, ilyenkor a levelei megsárgulnak és lehullnak.

Szaporítása


Dugványozással.

Megosztás a Facebook-on
A A