Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mandarin

(Citrus reticulata)

A mandarin az egyik legismertebb citrusféle, melyet narancsra emlékeztető lapított gyümölcseiért már évezredek óta termeszt az ember. Ez az örökzöld cserje, esetleg kisebb fa eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de világszerte - így többek között a mediterrán térségben és az USA déli államaiban is - termesztik. Gyakorta tövises hajtásain csúcsos végű, szárnyas levélnyelű levelek sokasága fejlődik, melyek hónaljában fejlődnek a rendkívül illatos, fehér virágok. A naranccsal ellentétben a mandarin terméseinek héja könnyedén elválik a gyümölcshústól. Kedvelt fajtája a klementin ('Clementine'), melyet egyes botanikusok külön fajnak tekintenek, míg más botanikusok hibrid eredetűnek vélnek. Bár magassága elérheti a 4-4,5m-t is, cserepes növényként legfeljebb 1,5-2m magasra nő.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely enyhén savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Késő tavasztól kora őszig állítsuk a kert egy fényes, ugyanakkor szelektől védett zúgába. Viszonylag szárazságtűrő, de legszebben rendszeres öntözés mellett fejlődik, a pangó víztől azonban óvakodjunk. Fagyérzékeny, ezért a tél folyamán teleltetést igényel. A tél folyamán a meleg szobában is tarthatjuk, de ilyenkor fontos, hogy megteremtsük számára a páradús környezetet. Mivel ez sokszor problémákba ütközik, ezért legegyszerűbben hűvös, világos helyen (pl. télikertben, garázsban, lépcsőházban) teleltethetjük, minimális öntözés mellett. A bő termés érdekében rendszeresen tápoldatozzuk. Időnként megtámadhatják a takácsatkák, a viaszos pajzstetvek, a liszteskék, a tripszek, valamint a levéltetvek.

Szaporítása


Többnyire oltással szaporítják, de félfás dugványról, sőt a magot érlelő fajták magról is szaporíthatóak - az ez utóbbi módon nevelt növények azonban nem fajta azonosak, így terméseik élvezeti értéke nem garantált.

Megosztás a Facebook-on
Rutaceae (rutafélék) > mandarin
2
Mandarin
Citrus reticulata
Mandarin (Citrus reticulata)

Színváltozatok

Virágai fehérek, termései narancssárgák


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A