Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Az évelőágyások kialakításának szempontjai

Egy évelőágy kialakításakor a növények széles választéka miatt tulajdonképpen a bőség zavarával küzdünk, ezért hagyjunk elegendő időt magunknak, hogy az összkép összeállhasson. Mivel az évelők sokáig ugyanazon a helyen maradhatnak, fontos, hogy kellő körültekintéssel tervezzük meg a növénycsoportot. Mindenképpen sok tényezőt kell figyelembe vennünk a növények magasságától, szélességétől, évszak szerinti virágzásukon és a színeiken át egészen a személyes kedvenceinkig, ezért semmiképp se hamarkodjuk el a döntést. Fontos eldöntenünk azt is, hogy modernebb szabályosabb karakterű, vagy inkább kötetlenebb, ligetesebb, esetleg falusias jelleget szeretnénk adni az ágyásunknak.

A színek és a formák kuszasága harmonikus is lehet
Az évelőágy akkor lesz kifejező és érdekes, ha változatosságra törekszünk, s, ha minden időszakban van benne virágzó színfolt. Törekedjünk rá, hogy különböző magasságú és formájú növényeket ültessünk egymás mellé, így elkerülhetjük a monotonitást. Feltörő, esetleg lándzsás levelű növények mellé kerülhetnek bokros termetűek, az áttört, finom levelűek szomszédságába pedig kerekded levelű, zártabb növekedésű fajok. Így könnyen megelőzhető, hogy a túlzsúfolt, egymást takaró állományok zavarják egymást. A növények formájának és termetének számbavétele után már a színek harmóniájának megteremtésére is fontos hangsúly kerülhet. A kevesebb néha több, s a színek túlzott kavalkádja nem mindenki számára megnyugtató látvány. Bár vannak kifejezetten feltűnő virágú évelők, mások viszont inkább csak nagyobb tömegben érik el a kívánt hatást, ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő arányokat.


Cickafark és napfényvirág


Menyecskeszem, gólyaorr
és gyapjas tisztesfű


A konkrét megvalósítási szakasz ősszel, vagy kora tavasszal történjen, és a kellő földmegmunkálás és talajjavítás után a növények ültetésénél mindenképp tartsuk be az ajánlott ültetési távolságot. Bár az évelők gyorsan nőnek, ennek ellenére az újonnan telepített kiültetéseknek némi időre van szükségük ahhoz, hogy egybefüggő dús képet mutassanak. Ha egyes növénycsoportok nem a várt ütemben fejlődnek, vagy a talajviszonyok miatt nem igazán válnak be, finoman beavatkozhatunk és korrigálhatjuk a kisebb hibákat, nyugodtan betölthetjük más növényekkel a hézagokat.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A