Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Illatos Bazsarózsa

(Paeonia lactiflora)

A kerti vagy illatos bazsarózsa nagy becsben tartott, különlegesen szép lágyszárú dísznövény, melynek álomszép virágai május vége felé díszítik a kerteket. Eredetileg Kínából származik, és az egyik legősibb dísznövény. Hihetetlenül hosszú életű évelő csakúgy, mint fásodó szárú rokonai (pl. Paeonia x suffruticosa, Paeonia rockii). Virágainak színe a fehértől a rózsaszín különböző árnyalatain át a vörösig terjed, s vannak közöttük teltvirágú fajták is. Erőteljes szárai tavasszal hajtanak ki a talajból, és szeldelt leveleivel sűrű lombozatú, kb. 1m magas bokrot alkotnak. Az ágak végén egyesével állnak a tömött bimbók, melynek kifeslő szirmai lágyak és áttetszők. Virágzási ideje 2-3 hét, s vágott virágként is nagyon népszerű. A fás bazsarózsa (P. x suffruticosa) lágy szárú rokonával szemben laza, fásodó hajtásrendszert nevel, amely azonban ritkán nő egy-másfél méternél magasabbra. A hajtások végén kevés rügy hajt ki, azonban többségükből tenyérnyi virág fejlődik.

Gondozása


Az illatos bazsarózsa alapvetően igénytelen növény, amely azonban napos fekvést és elegendő teret igényel magának. Fontos, hogy ne ültessük túl mélyre, és időről időre lássuk el bőséges komposzttal. A bazsarózsa nem szereti, ha bolygatják, akkor érzi jól magát, ha sok évig ugyanazon a helyen maradhat. Virágzás után a levelei elsárgulnak és visszahúzódnak a gyöktörzsbe.

Szaporítása


Leginkább tőosztással szaporítható, a legjobb ültetési időszak októbertől novemberig tart, miután a levelei már elszáradtak. Tápanyagban gazdag, jó vízháztartású talajba ültessük, de semmiképpen se túl mélyre. A rügyek maximum 5 cm-rel kerülhetnek a talaj szintje alá!

Megosztás a Facebook-on
Paeoniaceae (bazsarózsafélék) > illatos bazsarózsa
2
Illatos Bazsarózsa
Paeonia lactiflora
Illatos Bazsarózsa (Paeonia lactiflora)
Pünkösdi Rózsa
Illatos Peónia

Színváltozatok

Fehér, rózsaszín, vörös, ritkán sárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A