Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Természethű ligetes kertek kora tavaszi virágai

Akár gyorsan, akár lassan köszönt be az igazi tavasz, a kicsiny, üde tavaszi vadvirágok ugyanúgy hozzátartoznak az évszakhoz, mint a látványosabb nemesített hagymások, melyek élénkszínű nagy virágai könnyen magukra vonzzák a tekintetet. Ezek a törékeny, mégis jobbára igénytelen évelők főleg az erdős, ligetes kertrészek, a lombhullató fák aljában található kisebb tisztások növényei, melyek érintetlen és romantikus jelleget kölcsönöznek még a városi kerteknek is.
A tavaszi vadvirágok természetes élőhelyei általában a lomblevelű erdők, cserjések aljnövényzete, vagy a nyirkos hegyi rétek nyíltabb területei. Ezek a kedves apró virágok általában még kora tavasszal, rügyfakadás előtt jelennek meg, és sok esetben tömegesen borítják be a nedves talajt. Ilyenkor még elegendő fény áll rendelkezésükre a virágzáshoz, mivel a fák összeboruló sűrű lombkoronája még nem zárja el őket az éltető napsugaraktól. Ezek az üde virágok terjedő tövükkel vagy gumóikkal a nekik tetsző környezetben viszonylag könnyen terjednek és március-április folyamán valóságos virágos kárpittal borítják be a tájat. Jellemző rájuk, hogy virágzásuk után, amilyen gyorsan jelentek meg, olyan gyorsan vissza is húzódnak, és a vegetációs időszak többi részét földalatti szerveikbe visszahúzódva töltik, így várván ki az időt a következő évi virágzáshoz. Ha a kertünkbe szeretnénk belőlük ültetni, akkor meg kell próbálnunk hasonló életkörülményeket teremtenünk nekik, így leginkább természethű, ligetes, üde talajú háborítatlan kertrészekbe vagy árnyékos sziklakertekbe ültessünk belőlük. Érdemes tehát néhány ilyen kedves tavaszi vadvirággal megismerkednünk, melyek talán néhány év lefogása alatt a mi kertünk állandó lakóivá is válhatnak.

Berki Szellőrózsa


Az egyik legszebb tavaszi erdei virág, mely szinte egész Európában elterjedt, s amely teret hódított magának Dél-Európától egészen az Északi Sarkkörig. Ez az apró, gyöktörzses évelő lágyszárú növény hazánkban főleg a Dunántúlon gyakori, ahol leginkább lomblevelű erdők aljnövényzetében, cserjésekben, nyirkos hegyi réteken nő és március-áprilisban, némely években még májusban is erőteljes összefüggő virágszőnyeget alkot.
A növény levélzet fölé emelkedő magányos, csillag alakú virágai hat lekerekített sziromból és feltűnő sárga porzókból állnak, melyek a kinyíláskor általában bókolók, később azonban felegyenesednek. A tenyeresen összetett levelek tömege dúsan borítja be a talajt, mely fölött igen szépen mutatnak a sárga közepű kecses hófehér, ritkábban kék vagy rózsaszín virágok. Megfelelő erdei környezetben viszonylag gyorsan terjedő növény, mely tavasszal üde virágzó kárpittal borítja be a fák alatti területeket. Igen jól illik természethű, ligetes kertekbe, de ültethetjük árnyékos sziklakertekbe is. Magassága 10-15 cm.

Kedves Csillagvirág


A kedves csillagvirág egy vélhetően Törökország északi területeiről származó fagytűrő hagymás növény, mely már évszázadok óta része az európai kerteknek. Ez az alacsony növésű évelő április elejétől merev szárakon hozza 6 kék lepellevélből álló, kicsiny csillag alakú virágait, melyek közepe jellegzetesen fehéres színű. Hosszú, viszonylag széles sásszerű levelei a virágzás után fokozatosan visszahúzódnak a következő tavaszig. Félárnyékos sziklakertek és ligetes kertrészek ideális növénye, mely néhány év elteltével nagy területen képes elterjedni és élénk kék színfolttal gazdagítani a kertet. Magassága kb. 15-25cm.

Odvas Keltike


Ez a kedves törékeny tavaszi virág, azok közé az ún. geofiton növények közé tartozik, amelyek még lombfakadás előtt virágoznak, majd a gyors termésérlelés után a földfeletti részeik még a tavasz folyamán visszahúzódnak földalatti gumóikba. Kora tavasszal általában csoportosan jelenik meg, és márciusban-áprilisban hozza lilásrózsaszín, ritkábban fehér virágait. Ép szélű hasadozott tagolt levelei hosszabb levélnyélen ülnek, a csupasz szár végén pedig sarkantyús virágokból álló fürtvirágzat található. Természetes élőhelyei általában erdők ligetes, nedves területei. Egész Európában elterjedt mérgező hatású növény. Magassága 10-30 cm.

Salátaboglárka


Ritkás lomerdők és dombvidéki rétek lágyszárú tavaszi virága, mely fényes, sárga szirmokból álló sugaras virágaival élénkíti fel a tavaszi tájat. Ez a gyorsan terjedő szőnyegképző gumós évelő szív alakú zöld leveleivel sűrűn borítja be a talajt, mely fölött áprilisban jelennek meg élénk színű sok porzós virágai, melyek idővel némileg megfakulnak. Tavasz végén, a fák lomkoronájának kizöldülésével egy időben a növény föl feletti részei elpusztulnak, s a következő tavaszig visszahúzódik a földalatti gumójába. Szereti a bokrok és fák alatti háborítatlan területeket, de sziklakertbe is ültethető. Magassága 5cm.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A