Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keskenylevelű Pelyvavirág

(Iresine diffusa f. lindenii)

Dél-Amerikából származó, hazánkban egynyáriként nevelt karakteres megjelenésű fagyérzékeny évelő, mely közeli rokonságban áll a bíborkával. Kb. 90 cm magas, bokros növekedésű dísznövény, melynek különlegességét bíborvörös szára és levélzete adják, amelyek csoportosan ültetve jó kontrasztot adnak zöld növények környezetében. Lándzsa alakú vagy ovális, gyakran befelé hajló leveleinek világos-piros erezete jól kirajzolódik. Virágzása a nyárra esik, habár krémfehér virágai díszítőértékkel nem rendelkeznek.

Gondozása


Napos helyet, s jó vízáteresztő képességű savas, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású talajt igényel. Vízigénye közepes, talaját lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. A hajtások visszametszésével alakíthatjuk a formáját és ösztönözhetjük a bokrosodásra. Hajlamos a lisztharmatra és időnként megtámadhatják a takácsatkák és a levéltetvek is. Átteleltethető olyan helyiségben ahol a hőmérséklet nem esik 5-10 fok alá.

Szaporítása


Vízben viszonylag könnyen gyökeret eresztenek a dugványai. A palántákat csak májusban, a fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Megosztás a Facebook-on
Amaranthaceae (amarántfélék) > keskenylevelű pelyvavirág
2
Évelő Pelyvavirág

Színváltozatok

Levelei bíborvörösek, jellentéktelen virágai krémfehérek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A