Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Új-Guineai Nebáncsvirág

(Impatiens x hawkeri)

A trópusi nebáncsvirágok kétségkívül elmaradhatatlan növényei az árnyékos kertrészeknek és balkonládáknak. Viszonylagos igénytelenségük és színpompás, hosszantartó virágzásuk miatt nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világon.
Az új-guineai nebáncsvirág egy hazánkban többnyire egynyáriként nevelt, bokros növekedésű lágyszárú dísznövény, mely a tavasz végétől sokszor egészen a fagyokig hozza élénkszínű virágait. A virágok színe a rózsaszíntől a pirosig, a narancssárgáig terjedhet, de nem ritkák a fehér, illetve a többszínű, cirmos változatok sem. Élettel teli virágai jól harmonizálnak a sötétzöld, bordóerezetű, fogazott szélű levelekkel. Magassága kb. 25-40cm.

Gondozása


Fényigényes növény, mely azonban nem kedveli a hosszantartó tűző napsütést, ezért a legjobb, ha olyan helyre ültetjük, ahol inkább csak reggeli napfényt kap. Humuszban gazdag talajba ültessük, s gondoskodjunk róla, hogy földje folyamatosan nyirkos maradjon. Ha felnyurgul, csípjük vissza kissé, hogy ez által bokrosabb növekedésre ösztönözzük. Ha át akarjuk teleltetni, akkor vágjuk vissza, majd tartsuk hűvös, világos helyen. A nebáncsvirágokat fenyegető peronoszpóra betegséggel szemben ellenálló, azonban a levéltetvek, illetve a viaszos pajzstetvek időnként megtámadhatják.

Szaporítása


Dugványozással vagy magvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
Balsaminaceae (nebáncsvirágfélék) > új-guineai nebáncsvirág
2
Új-Guineai Nebáncsvirág
Impatiens x hawkeri
Új-Guineai Nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri)

Színváltozatok

Halvány rózsaszín, magenta, bíbor, piros, narancssárga, cirmos


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A