Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Erkélykertek

Az erkély tavasztól őszig a városlakók azon kicsiny, jó esetben nagyobb tere, ahol mindenki a maga kedvére alakíthatja ki, a maga zöld oázisát. Legyen bármilyen kicsi is, úgy foghatjuk fel, mint a lakás meghosszabbítását, melyen egy-egy jól elhelyezett növénykompozícióval közelebb hozhatjuk a természetet, s színeket és illatokat csempészhetünk a városi rengetegbe. A megszokott virágos erkélyládák mellett kitehetünk egy-két mutatós dézsás vagy cserepes növényt is, mely lehet örökzöld, vagy esetleg mediterrán jellegű is. A leander, a brazil tölcsérjázmin vagy akár az ólomvirág jó választás lehet, különösen akkor, ha télen van hol teleltetnünk őket. Néhány cserép aromás illatú fűszernövénnyel, mint pl. a levendula, a bazsalikom, vagy a rozmaring, szintén a mediterrán hangulatot erősíthetjük, különösen napos tájolású erkélyeken, hisz a meleg fokozza az illatukat. Ha egy kicsit megborzoljuk őket, máris finom illatfelhőt árasztanak ki magukból.
Piros és fehér kínai szegfűk
Ha van elég helyünk, a karakteres kistermetű évelők, mint a kövirózsa vagy a bőrlevél épp úgy helyet kaphatnak, mint az egynyári futónövények valamelyike, melyek kicsiny keskeny rácsra futtatva mutatnak igazán jól, és napos védett balkonon árnyékoló szerepet is betölthetnek. A szárnyas feketeszem vagy a tűzbab jó választás lehet ezekre a helyekre.
Nem kell azonban túlzsúfolnunk a teret, hisz, ha egynyáriakról van szó, a következő évben nyugodtan választhatunk más színhatású és más stílusú virágokat is, ez kizárólag a kísérletező kedvünkön múlik. A mennyiség helyett érdemesebb mindenképpen inkább arra koncentrálnunk, hogy egészséges növényeket neveljünk, és csak annyit ültessünk belőlük, melynek gondozása nem haladja meg az erőnket.
Gumós begónia ágyás
Lehet azonban, hogy úgy gondoljuk a balkonunk fekvése nem éppen ideális, mert szinte egész nap tűzi a nap, vagy éppen meglehetősen árnyékos, ám még ekkor sem kell lemondanunk arról, hogy otthonosabbá, zöldebbé tegyük, hiszen a növények széles skálájából válogathatunk. Napos erkélyre ültethetünk kifejezetten napkedvelő virágokat, de tartsuk szem előtt a növény vízigényét is, és, ha nincs időnk akár napjában kétszer locsolni, akkor válasszunk kifejezetten szárazságtűrő növényeket (pl. rózsameténg, bársonyvirág, porcsinrózsa). Árnyékos északi, vagy keleti erkélyekre ültethetünk jobbára zöld levelekkel díszítő évelőket, páfrányt, árnyliliomot, de szerencsére a színekről sem kell lemondanunk, hisz a nagyvirágú begónia vagy a törpe nebáncsvirág üde színei bármilyen sötét sarkot felvidítanak, s ráadásul egész nyáron folyamatosan ontják a virágokat. A fuksziák, a törpe lobéliák, valamint az angol muskátli szintén kifejezetten kedvelik a félárnyékot. Ha van hozzá elég terünk, akkor egy pici asztal, egy szék vagy egy napozóágy elhelyezésével még inkább otthonosabbá tehetjük az összhatást. A kopár szürke falfelületekre pedig érdemes legalább egy virágtartót elhelyezni, melybe ma már megannyi csüngő egynyári virág közül választhatunk. A dúsvirágú petúnia vagy a legyezővirág már eléggé látványos tömeget és színhatást adhat ahhoz, hogy élővé tegyük velük a monoton, szögletes formákat és felületeket.
Megosztom:

Ajánló

Újdonságok

Botanikaland a Facebook-on!
A A