Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Törökszegfű

(Dianthus barbatus)

Európa déli területeiről származó félörökzöld kétnyári, amelyet más néven szakállas szegfűnek is neveznek. Hosszú idők óta népszerű dísznövény, melyet a lovagiasság szimbólumaként tartottak számon. Kb. 60 cm magasra nő meg, s léteznek egyszerű és telt virágú fajtái is. Változatos színkombinációkat alkotó virágai nagy bogernyőben nyílnak, s kellemesen fűszeres illatúak. Levelei sötétzöldek, hosszú lándzsa alakúak. Májustól júliusig virágzik, s vágott virágként is mutatós és tartós növény. Jól alkalmazható különösen falusi stílusú kertekben más egynyáriak vagy évelők között. Virágai ehetőek, s vonzzák a pillangókat és a méheket.

Gondozása


Fényigénye elég nagy, ezért napos, esetleg félárnyékos helyre ültessük. Talajban nem igazán válogatós, de kedveli az agyagos, enyhén meszes talajokat. Vízigénye nagy, földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Az első virágzás utáni évben hozza a legszebb virágokat. Kártevői a takácsatkák, a csigák, valamint a rozsdagomba.

Szaporítása


Magról könnyen szaporítható, viszont egyes hibridek ily módon terméketlenek, ezért azokat csak dugványozással vagy tőosztással lehet szaporítani. Amennyiben azt szeretnénk, hogy hozzon virágot már az első évben, a magvetést végezzük kora tavasszal télikertben. Szabadföldbe csak a tavaszi fagyok elmúltával vessünk magokat.

Megosztás a Facebook-on
A A