Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Óriás Hármasszirom

(Trillium chloropetalum)

Kifejezetten mutatós levéldísszel rendelkező, tavaszi virágzású rizómás évelő, mely áprilisban hozza rózsaszín, bordó, sárga vagy fehér virágait, melyek látszatra virágzásuk csúcsán is bimbósak maradnak. Ez az erőteljes növekedésű, fagytűrő lágyszárú az ún. geofiton növények csoportjába tartozik, melyekre jellemző, hogy virágzásuk után, nyáron a föld feletti részeik elszáradnak, és a következő tavaszig hagymájukba/gumójukba visszahúzódva pihenő időszakukat élik. Az óriás trillium kissé fodros hatású, nagyméretű márványozott leveleket hoz, s ezek fölött nyílik a növény egyetlen virága, mely meglehetősen tartós díszt ad. A növény érdekessége, hogy mind a levelek, mind a csészelevelek, de még a szirmok tekintetében is megfigyelhető a jellegzetes hármas tagozódás. A bokros tövű növény erős szárai zöldespirosak. Mivel szereti a félárnyékos, kissé nyirkos élőhelyeket, jól illik árnyas sziklakertekbe vagy erdős-ligetes kertrészekbe. Magassága kb. 35-40 cm.

Gondozása


Árnyékos, félárnyékos fekvést, valamint mély termőrétegű, nedves, humuszban gazdag talajt igényel. Fontos, hogy földjét állandóan kicsit nyirkosan tartsuk, különösen a növekedési időszakban! Enyhén savas vagy semleges kémhatású földbe ültessük. Betegségek ritkán károsítják, ugyanakkor a csigák és a meztelencsigák veszélyt jelenthetnek rá.

Szaporítása


A levelek elszáradása után tőosztással vagy ősszel magvetéssel. Jó, ha tudjuk, hogy a magoknak a csírázáshoz két meleg/hideg ciklusra van szükségük, s így a frissen vetett magok legjobb esetben is csak a vetés utáni második tavasz során kezdenek csírázni. Ezeket a körülményeket hűtő segítségével mesterségesen is előállíthatjuk, 2-3 havonta cserélgetve a ciklusokat, egészen a csírázásig. A magokat a tárolás során kissé nyirkosan kell tartani!

Megosztás a Facebook-on
Melanthiaceae (zászpafélék) > óriás hármasszirom
2
Óriás Hármasszirom
Trillium chloropetalum
Óriás Hármasszirom (Trillium chloropetalum)

Színváltozatok

Rózsaszín, sötétvörös, barna, sárga, kénsárga, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A