Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Örmény Gólyaorr

(Geranium psilostemon)

A gólyaorrok könnyen nevelhető, nemegyszer télizöld évelők, melyek talajtakarásra vagy sziklakertekbe is igen ideálisak. Terjedő tövükkel könnyen elszaporodnak, ráadásul sok közülük félárnyékos vagy árnyékos helyen is jól fejlődik.
Az örmény gólyaorr bokros növekedésű fagytűrő évelő, mely élénkzöld mélyen szeldelt leveleivel dús vegetációt képez. A növény felálló szárain 4cm-es magenta, ritkábban halvány rózsaszín színű virágok nyílnak, melyek közepén fekete folt található. Az egyszerű kerekded virágok fénylőn világítanak a zöld lombozat fölött, s még borús időben is élénk hatást kölcsönöznek a kertnek. Kifejlett állapotában viszonylag magasra nő, hiszen magassága ekkora akár a 0,5-1m-t is elérheti. A terjedelmes bokrok általában a gyomokat is elnyomják, ősszel pedig bíboros árnyalatúra színeződnek. Virágzási ideje a nyár első felére, júniusra-júliusra esik. Árnyas szegélyekben, erdős jellegű kertekben is jól mutat.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, átlagos, jó vízelvezető képességű talajt igényel, de az árnyékot is elviseli. Gazdagabb talajban magasabbra nő. Mivel 1-1 növény terjedelme akár a 60 cm-t is elérheti, ne ültessük a töveket túl közel egymáshoz. Vízigénye közepes. A magasabb, kevésbé kompakt fajták hajlamosak lehetnek felnyurgulni, ilyenkor érdemes a régi leveleket és a kusza hajtásokat némileg visszavágni.

Szaporítása


Tőosztással.

Megosztás a Facebook-on
A A